“Bolje je biti prostitut kot tat”

Moško spolno delo je tema, o kateri se ne govori veliko, če pa že, pa pogosto v senci ženskega spolnega dela. Vendar obstaja tudi v Sloveniji. Po slovenski raziskavi iz leta 2011 je vsak šestnajsti moški v zadnjih dveh letih seksal z moški spolnim delavcem. Pogovarjali smo se s 24-letnim spolnim delavcem. Ima punco, ki ne ve za njegovo delo in se srečuje predvsem z rednimi strankami.

Na kakšen način prihajaš v stik s strankami? Tudi preko interneta?

Imam stranke, ki jih redno obiskujem. Pokličejo me, dobimo se pri njih doma, v kakšnem avtu ali v naravi. Potem dobim tudi denarno nagrado. Na internetu pa ti obljubijo vse najboljše, na koncu pa se ti zgodi, da te vrže iz stanovanja ali pa ti zagrozi s policijo. Enkrat so me trije tudi oropali, ko sem vstopil v avto. Pobrali so mi star telefon, cigarete in nekaj denarja. In tudi ne veš, če je človek zdrav ali ne, ker včasih seksam tudi brez kondoma. Ni tistega zaupanja. Je pa res, da imam na avanturah.net še vedno profil.

Kako na profilu pritegneš pozornost?

Najpomembnejše so fotke. In če imaš samo dve, ti noben ne bo verjel, zato moraš imeti več fotk raznih delov telesa. Nekdo je nor na to, da si obdarjen, nekdo je nor na lepe ritke, kakšni imajo tudi fetiš na noge – večje noge imaš, več plača. Pomembno je, da si tak tip, ki ga on ne bi sicer nikoli dobil.

Kdo pa določa višino nagrade?

Določaš jo sam. Jaz takoj povem ceno. Za analni seks imam od 100 do 150 evrov. Potem pa ti kakšna stranka zbije ceno in, recimo, lahko dobiš samo 50. Odvisno pač od tvojih izkušenj in predvsem, koliko si obdarjen, če si dobro pasiven, športnik …

Kako pa si prišel v stik s spolnim delom?

Na poti v vzgojni dom, kjer sem pristal zaradi druženja s pretepači in mafijozoti, sem na železniški postaji spoznal nekega gospoda. Plačal mi je pijačo in dal za cigarete ter me vprašal, če bi rad kaj zaslužil – če mu ga pofafam ali ga pofukam. Bil sem pred težko dilemo, ampak sem si rekel, da imam raje nekaj denarja. Boljše, kot pa da človek krade! Z avtom me je odpeljal za Savo in mu ga pofafal. Takrat sem prvič poskusil in bilo je dobro. Hvala bogu, bil je čist in urejen. Od takrat naprej se prostituiram. Pa še manj problemov imam s policijo, ker ne kradem. Vsakič, ko sem prišel na postajo, sem spoznal drugega človeka.

In s temi ljudmi si ostal v stiku?

Da, čeprav sem se z nekaterimi tudi prenehal srečevati, ko sem videl, da se dobivajo z drugimi zadrogiranimi fanti po straniščih, ker so bolj obdarjeni. Danes lahko dobrega fanta ali punco, saj ni važno, dobiš tudi za 20 evrov, kar je neverjetno.

Zakaj pa so sedaj cene tako nizke?

Jah, kriza, ne. Veliko je tega. Nekateri so ugotovili, da se da na ta način dobro zaslužiti, sploh če imajo posebne stranke: lahko so odvetniki, lahko je nekdo iz parlamenta, lahko so policisti, lahko so, ne vem, komunalci, karkoli, ampak v glavnem vsi tisti, ki imajo plačo in imajo ves čas denar.

Ampak parlamentarcev verjetno ne srečuješ na železniški postaji …

Ne, to se dogaja preko vez. Oni se seveda ne izpostavljajo.

Je prostitucija tvoj edini vir zaslužka?

Včasih je bila, zdaj dobivam socialno podporo. Če sem v krizi z denarjem, obiščem stranke. Imam tudi nekoga, ki mi za celo noč da 350 evrov. Pokliče še več predvsem strejt fantov, zelo rad ima, da se mladina med seboj boža in lubčka. Eni pravijo, da je župnik, eni pravijo, da je zdravnik. Jaz pravim: »Glej, meni je vseeno, magari je nuna, samo, da plača.«

Rekel si, da je večina teh fantov strejt. Kako to veš?

Ker jih punce sprašujejo, kje so, oni pa odgovarjajo, da so na nočni. Vidim, da so pod pritiskom. Na začetku jim tudi lulčki niso stali … Potem smo ga spodbujali. Rekel sem mu: »Glej, jutri boš dobil denar. Tam delaš pol meseca za ta denar, tu ga boš dobil pa jutri.« In ko je videl, da to ni nič hudega, se je vključil drugič in tretjič … Potem smo tudi kakšne džojnte kadili, kakšno koko smo kdaj vlekli zaradi tega, da se je človek pač lahko sprostil.

Glede na to, da imaš punco, me zanima, kako sebe defniraš v smislu seksualne identitete?

Definiram se kot biseksualec, ker pač ne morem reči, da sem strejt … Zdaj, ko imam punco, imam večinoma stalne stranke in ko se zmenim z njimi, ji rečem, da grem pomagat prijateljem v Ljubljano. Malo ji je čudno, ampak ko vidi denar, reče: »Saj si delal, res si bil priden.« Sem bil pa iskren do nje in sem ji povedal, da sem bil tudi že z moškim. Tega, da se prostituiram, pa ne ve. Tudi starši so zdaj, ko imam punco, mirnejši, ker pričakujejo, da se bom skuliral.

So vedeli, da se prostituiraš?

Ne, govorilo se je, da sem peder. Oče je takrat grozil, da se bo obesil in da me bo zapustil, mama pa je še nekako sprejela. To so bili težki trenutki.

Zdaj si star 24. Koliko časa boš še zanimiv za stranke?

Lahko do tridesetega, tudi čez, če skrbiš za sebe. Ni pa več tako, kot je bilo, niso več take denarne vsote, pa tudi malo se naveličaš. Včasih te je en priporočil drugemu – »Ej, imam enega mulca, pizda je dobro obdarjen …« – pa te je ta potem priporočil naslednjemu. Vedno je bil denar. Pri osemnajstih sem srečal nekega bogatega Nemca in mi je rekel, da me takoj vzame s seboj. Če bi bil danes tam, bi bil gospod, pa šolan in tako … Saj sem tudi tu šolo končeval s trojkami in štiricami. A potem, ko vidiš, da gredo vsi tvoji sošolci v Gardaland, ti pa ne moreš, ker starši nimajo dovolj denarja, da bi te nagradili, imaš vedno manj veselja za učenje. In gre postopoma dol, dol, dol. Vsak se potem poskuša znajti na svoj način. Jaz sem se znašel s prostitucij.

Intervju je bil v neokrnjeni obliki prvič objavljen v Narobe št. 29/30.

Objavljeno v