Intervju, zaradi katerega si boste odpeli hlače

Dokler nisi povsem svoboden v svojem telesu, ne moreš zaživeti življenja v celoti, pravi Žiga Tolič. To pa lahko dosežeš le v telesu brez bolečin. Gibanje je njegov način življenja, zato je svoj studio, v katerem uporablja tehniki Josepha H. Pilatesa in Mosheja Feldenkraisa, poimenoval kar Gibanica. V tem, kar počne, je strasten in s takšno energijo uči ter ozavešča ljudi, kako izboljšati kvaliteto svojega gibanja.

Med intervjujem sediva, zato je moje prvo vprašanje povezano s to vsakdanjo aktivnostjo vseh nas. Kako sploh sedenje vpliva na naše telo?

Sedenju pravijo, da je novo kajenje, saj številnim močno vpliva na kvaliteto življenja. Kdor živi v bolečem ali manj gibljivem telesu je ujetnik lastnega telesa, nesvoboden. Pomembno je tudi, kako sediš, kaj počneš, ko ne sediš in ali znaš pravilno uporabljati mišice.

Če je sedenje tako škodljivo, kakšne so sploh alternative? Le nekateri imajo možnost, da med delom stojijo, ampak večina nima alternative.

Predstavljaj si, da zdravniku potožiš zaradi bolečin v hrbtu, on pa odvrne, da se izogibaj sedenju. Kako naj ta nasvet pomaga nekomu, ki mora cele dneve sedeti?

Nam torej preostane bolečina?

Bolečini se lahko izogneš s tem, da se naučiš pravilno sedeti, torej da pravilno razporediš težišče in da premikaš medenico med sedenjem, ko je to potrebno.

Kakšno povezavo ima medenica s hrbtom, ki je običajno vir bolečin zaradi sedenja?

Medenico si lahko predstavljaš kot nekakšno ploščad, na kateri stoji hrbtenica. S stabilizacijo medenice vzpostavimo dobro osnovo za to da na njen zgradimo močen in stabilen hrbet.

Žiga v roke vzame list in mi ga poda, da se moram stegniti. Istočasno mi namigne, da naj celotno telesno težo prenesem na levo sedno kost. To naredim lahkotno.

Poskusi še tako, da imaš medenico povsem fiksirano.

Obe sedni kosti ostaneta fiksirani na sedež, zato moj gib ni več tako lahkoten.

Vidiš. Če pravilno uporabiš medenico, je vse lažje. Ko sediš, je pomembno, da se zavedaš svojih sednih kosti, da znaš prenesti težo na levo ali desno sedno kost ali premakniti medenico naprej in nazaj, ko in če je to potrebno.

Poskusim še nekajkrat in se prestavljam in ene na drugo ritnico.

Poleg tega koristi, če vsake nekaj časa vstaneš iz stola. Telo ti bo hvaležno.

Kako pa posebni stoli in različne podlage vplivajo na sedenje?

Zdi se mi, da se dandanes preveč zanašamo na zunanje pripomočke, čeprav lahko isti učinek dosežemo sami, z nekaj truda. Stol je lahko poceni. Mora pa biti stabilen, udoben, da nudi tudi počitek, ko se nasloniš nanj.

V kaj naj usmerimo trud, da ne bomo po nepotrebnem zapravljali denarja?

Naučiti se moramo uporabljati skrite mišice, ki so ravno zato, ker jih ne vidimo, pozabljene. So kot temelji pri gradnji hiše. Tudi najlepši balkon se poruši ali nagne, če temelji niso dovolj dobri.

Katere pa so te skrite mišice?

Mišično dno, globoka trebušna mišica, globoke hrbtne mišice in diafragma, dihalna mišica. Pomembne so, ker zagotavljajo stabilnost skeleta, medenice in hrbtenice in jih varujejo.

Kako pa vemo, v kakšnem stanju so te mišice?

S preprostim preizkusom: če si sposoben dolgotrajnega stanja in sedenja brez bolečin, to pomeni, da globoke mišice delajo pravilno.

Kateri šport je najboljši za krepitev teh mišic?

Ne obstaja točno določen šport. Pravzaprav je treba te mišice krepiti ločeno, da bodo pripravljene na delo med tekom, fitnesom ali drugimi oblikami rekreacije. Telo ni za »šparanje«. Nihče, ki se ne premika, se ne počuti fantastično. Rekreacija pa ne pomeni trpljenja in bolečin. To je lahko tudi popoldanski sprehod. Sprehod marsikomu ni dovolj.

Kako pa veš, kdaj je preveč?

Preveč je, po mojem mnenju, ko šport ni več prijeten – ob prisotnosti bolečine, če se po športu več ne sestaviš par dni, slabost, bruhanje. Vse prevečkrat se prenašanje naporov poveličuje, čeprav je to prekrivanje opozorilnih lučk telesa.

Ali je lahko nekdo, ki dopoldne dela v pisarni, v soboto vrhunski športnik?

Vrhunski športniki imajo, za razliko od rekreativcev, podporo ekipe strokovnjakov. Njihovi vsakdanjiki so skrbno načrtovani, nenazadnje pa je to njihova služba. Rekreativci sicer posegajo po profesionalni opremi, a vse to delajo zastonj. Rehabilitacija je odvisna od lastnih financ ali celo zdravstvenega sistema, v sklopu katerega mesece čakaš na obravnavo. Pomembna je torej priprava, ki vključuje globoke mišice, in osredotočenost na opozorila telesa.

Kako pa občutimo te globoke mišice? Žiga si na moje veliko presenečenje odpne gumb na hlačah …

Odpel sem si gumb. Sprostil sem trebuh in v trenutku občutil olajšanje v ramenskem obroču. In če nekajkrat globoko zadiham in pri tem uporabim diafragmo, se bo trebuh premikal ven in noter. Trebuh ni bil narejen, da bi ga ves čas vlekli noter, saj zaradi tega dihamo bolj plitko in kapaciteta pljuč je manjša. Dihanje z diafragmo telo sprosti, mišice pridejo do več kisika. Pogosto smo tudi žrtve mode. Tesne srajce, kavbojke in drugi kosi oblačil nam onemogočajo premikanje tako prepone, kakor tudi medenice.

Kaj pa mišice medeničnega dna? Kako jih lahko občutim?

Stisni mišice okoli zadnjika in sečnice. Mogoče lahko tudi čutiš, da se ti moda dvignejo rahlo navzgor, potem pa mišice povleci vase, kot da bi jih dvignil v nekakšno kupolo. Napetost zadrži 10 sekund, naredi 10 sekund premora in to ponovi desetkrat. To je odlična vaja, ki jo lahko izvajaš doma, v službi, avtu, večkrat dnevno. Tako boš ojačal mišice medeničnega dna, ki posredno nudijo stabilnost tudi hrbtenici, sodelujejo pa tudi pri seksu.

Kako pa med seksom opazim, da nekdo obvlada te mišice?

Ali si bil kdaj sopotnik voznika, ki je neenakomerno pospeševal, prestavljal tako, da je cukalo, se vmes dvakrat skoraj zaletel, popraskal blatnik pri bočnem parkiranju in se počutil kot na vlakcu smrti, nevede, kako se bo to končalo? No, tako izgleda seks z nekom, ki ne zna uporabljati svojih notranjih mišic in medenice. Če pa na željo zaustavi prehitri orgazem, podaljša užitek ali poveča intenzivnost doživljanja spolnega odnosa, očitno obvlada svoje telo. Pomembno vlogo pri tem, s kom gremo v posteljo, igra njegov videz. Nekdo s popolnim telesom je navzven lahko le kot najnovejši smartphone, ki pa zna le klicati. Če pa zna uporabljati medenično dno, je to, kot da bi si naložil nove aplikacije …

Ampak verjetno ni tako enostavno kot namestitev aplikacije?

Ne (smeh). To dosežeš z vajami, veliko vajami. Načeloma velja, da se ob redni in pravilni vadbi mišice medeničnega dna ojačajo v približno 5 mesecih.

Lahko vse te mišice uporabiš v aktivni in pasivni vlogi?

V aktivni vlogi lahko vplivaš na močnejšo erekcijo ali z zadrževanjem orgazma podaljšaš spolni odnos. Pri pasivni vlogi s stiskanjem povečaš partnerjev in svoj užitek ali (po želji) prevzameš kontrolo nad seksom. Prej sem govoril o vaji, ki je kombinacija stiskanja in počitka. Ravno za pasivne je pomembno, da znajo mišice tudi sprostiti, še posebej na začetku … Brez tega seks ne bo sproščen, večja je tudi možnost poškodb in mišičnih krčev. V vsakem primeru pa je lubrikant vedno obvezen. Skratka, če znaš uporabljati te »skrite mišice«, se bo doživljanje seksa razširilo s spolnega uda in anusa na področje medenice in nato prek hrbtenice na celotno telo. Pa tudi orgazem bo bistveno boljši.

Domača naloga je torej ponavljanje vaje za krepitev mišic medeničnega dna? (smeh)

Absolutno. In tudi neposredno po spolnem odnosu. Takrat boš ta predel še bolj čutil, se ga bolj zavedal in še lažje izvajal vajo.

Kakšen je torej recept za dober seks?

Ni pomembna ne kilometrina, ne število partnerjev. Zaupanje in da si prisoten tudi z mislimi in ne samo s telesom. Poleg zavedanja partnerja je pomembno zavedanje svojega telesa in krepitev najpomembnejših skritih mišic. Skrivnost se torej skriva v globini naših teles.

Blaž Vukelič

Objavljeno v