Kemseks

kemseks-brosuraKemseks je raznolik in kompleksen pojav, o katerem se čedalje več govori, a premalo ve. Ker smo želeli na kratek in jedrnat način predstaviti pojav kemseksa in ga osvetliti z različnih zornih kotov, smo pripravili knjižico KEMSEKS: Seks, droge in tveganjaNa voljo je tudi v elektronski obliki na KAJiščeš.si/kemseks.

Kemseks je seks pod vplivom drog ki povečajo občutke spolnega vzburjenja. Vendar pa je uživanje drog povezano tudi s tveganji. Droge nekateri uporabljajo za izboljšanje samopodobe in vzburjenja, vendar lahko posamezniki od nje hitro postanejo odvisni, da so spolni odnosi brez uporabe drog bistveno težji ali celo nemogoči. Oseba pod vplivom drog je navidez bolj sproščena, ter si lažje dopusti vedenje, ki ga sicer brez prisotnosti drog ne bi, kar lahko vpliva tudi na opuščanje rabe kondomaPrestopanje mej lahko posamezniki kasneje obžalujejo.

Droge omogočajo daljši seks z večjim številom partnerjem, kar poveča nevarnost poškodbe tkiv in odrgnin in s tem veča verjetnost prenosa spolno prenosljivih okužb.

Predoziranje drog lahko kratkoročno povzroči napade panike, izgubo zavesti in celo smrt. Dolgoročno vpliva na psihične težave, depresijo in tesnobo ter težave z erekcijo in ejakulacijo, tudi po prenehanju uživanja.

Nasveti za zmanjšanje tveganja

(1)
Vedno imej s sabo več kondomov in lubrikantov ter jih dosledno uporabljaj.

(2)
Spoznaj se s stranskimi učinki drog in pravilnim doziranjem.

(3)
Redno se testiraj na spolno prenosljive okužbe.

(4)
Cepi se proti hepatitisu B in HPV.

(5)
Če snifaš, uporabi svoj tulec, če pa injiciraš droge, uporabi novo iglo.

Priporočamo
ogled dokumentarca Chemsex (2015).

Objavljeno v