Kotiček dr. Mlakarja

Kako grobo je še varno?

V porničih so pogosti prizori ekstremnega analnega seksa. Divje, strastno, grobo, a manjka opozorilo »ne počnite tega doma«. Profesionalci svojo ritko trenirajo že leta in je postala dovršen spolni organ. Doma, sploh pri tistih, ki ste redkeje pasivni, seveda ni tako. Na začetku lahko traja nekaj časa, da se zadnjik in danka navadita na novo vlogo. Morda boš potreboval nežnega in potrpežljivega partnerja, da bo seks stekel brez bolečin. Boleti ne sme nikogar! Za analni seks si vzemita čas. Prisluhni pasivnemu partnerju in ne pozabi na kondom ter lubrikant. Slina, olja in mastne kreme niso varen lubrikant! Če je analni seks pregrob, se lahko zgodi katastrofa, sploh če je aktivec bolj obdarjen. V danki je namreč po 13 do 16 cm pri nekaterih oster zavoj, kar lahko pomeni, da daljši penis brez tveganja poškodbe sploh ne bo mogel prodirati naprej. Ni vse v velikosti. Prostata je le nekaj centimetrov globoko. Popers, droge in alkohol verjetnost poškodbe še povečajo, saj se občutek za bolečino zmanjša. Bolečina pa je indikator, da telesu nekaj ni všeč. Poslušajmo sebe in partnerja pa bo seks odličen ter varen. Vedno se vprašaj: »Kako lahko seksam še bolje in še bolj varno?«

Kako naj skrbim za zdravje svoje ritke?

Vsem je logično, da če želimo ohraniti lepe zobe, vsaj občasno zavijemo k zobozdravniku, in podobno velja za zadnjik, občasno je potreben proktološki pregled, posebno, če sta naš zadnjik in danka tudi spolni organ. Težave se lahko skrivajo tudi v notranjosti zadnjikovega kanala in so vidne le pri pregledu. Najpogostejša spolno prenosljiva okužba so humani virusi papiloma (HPV), ki lahko povzročajo kondilome (anogenitalne bradavice), zelo redko pa celo predrakave in rakave spremembe zadnjika. Bistveno več- je tveganje za rak zadnjika imajo hiv pozitivne osebe, zato pri njih svetujem preventivni bris analnega kanala po vzoru brisa materničnega vratu pri ženskah. Kondom ne more v celoti preprečiti okužbe s HPV, saj se virus nahaja tudi na koži okoli zadnjika in genitalij. Določeno dodatno zaščito predstavlja cepljenje proti najpogostejšim HPV, vendar je to najbolj smiselno pred pričetkom spolnega življenja. Pogoste so tudi okužbe s sifilisom in gonorejo. Sifilis in gonoreja se lahko preneseta tudi v zadnjik pri rinčkanju (lizanju ritke), sploh če so ranice oziroma vnetje v ritki ali v ustih. Svetujem redno testiranje na spolno prenosljive okužbe in proktološki pregled vsaki dve leti, pri težavah z zadnjikom pa je pregled potrebno opraviti čimprej.

Na kaj naj bom pozoren tik pred seksdejtom?

Na Grindrju izmenjata nekaj besed in nato še nekaj slik. Uh, je seksi. Povabiš ga k sebi, že čez pol ure sta dogovorjena. Vmes skočiš še pod tuš, sklistiraš ritko, si očistiš in zni-tkaš zobe. V naglici ugotoviš, da imaš že grmiček okoli ritke, zato se pobriješ, da boš naredil najboljši vtis … Klistiranje pravzaprav ni nujno za uspešen in čist analni seks. Če pa imaš težave z zaprtostjo, po odvajanju občutek, da nisi izpraznjen, ali pa se ti ob misli, da bi med seksom opazil sled blata, obrača želodec, potem je klistir postopek, ki bo odpravil probleme. Med klistiranjem nadražimo sluznico, pretirano klistiranje pa celo odstrani zaščitni sloj sluznice in poveča tveganje za okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi. S ščetkanjem in nitkanjem zob dlesni izpostavimo trenju, s tem pa nastanejo ranice, ki občasno tudi zakrvavijo, ali pa tega sploh ne opazimo. To pa lahko poveča tveganje za prenos spolno prenosljivih okužb pri nezaščitenem oralnem seksu. Namesto tega uporabi žvečilni gumi. Tudi britje tik pred seksom povzroči mikropoškodbe, ki olajšajo prenos spolno prenosljivih okužb. Zato naj velja pravilo, da se vsaj dve uri pred seksom ne klistiraš ter ne čistiš zob dve uri pred in po oralnem seksu. Britju ali depiliranju okolice zadnjika in spolovila ter nitkanju zob pa se je na dan seksdejta najvarneje izogniti.

Doc. dr. Boštjan Mlakar

Doc. dr. Boštjan Mlakar se od leta 2000 ukvarja s proktologijo in venerologijo, leta 2004 je opravil specialistični izpit iz abdominalne kirurgije in leta 2011 mednarodni izpit iz estetske kirurgije. Je direktor zasebne klinike ZDRAV SPLET v Mariboru, ki ima svojo izpostavo tudi v Ljubljani. Ukvarja se tudi z diagnostiko, konservativnim in operativnim zdravljenjem vseh proktoloških bolezni, vključno s spolno prenosljivimi boleznimi zadnjika in danke. Raziskovalno se ukvarja tudi z analnim zdravjem MSM in preventivo analnega zdravja pri HIV pozitivnih osebah.
Objavljeno v