Back Nahajate se: Domov Blog Judith Butler zavrnila nagrado zaradi "homo-rasizma"

Judith Butler zavrnila nagrado zaradi "homo-rasizma"

butlerVodilna queer teoretičarka Judith Butler je bila povabljena na Parado ponosa v Berlinu, kjer naj bi sprejela posebno Nagrado poguma za svoje teoretsko in siceršnje delo. Butler se je Parade udeležila, a nagrado zavrnila, ker po njenem mnenju organizatorji Parade implicitno podpirajo rasistično politiko. Butler se je tako odločno distancirala od »homo-rasizma«.

V svojem govoru je dejala: »Nekatere [glbt] organizacije se izražajo na eksplicitno rasističen način oziroma se ne distancirajo od tovrstne govorice. Organizacije, ki pripravljajo Parado, ne razumejo, da je anti-rasistična politika integralni del njihovih nalog.«

Butler je s tem opozorila na problematično politiko zlorabljanja položaja glbt-skupnosti za opravičevanje rasistične politike do drugih manjšin, na primer do muslimanov. To politiko prevzemajo tudi glbt-organizacije. Suspect, organizacija, ki povezuje queer in trans migrante in ljudi nebelske rase, je z navdušenjem sprejeta odločitev Judith Butler. V svojem sporočilu za javnost poudarjajo, da je v Nemčiji homofobija in transfobija pogosto preinterpretirana v problem mladih nebelskih migrantov, medtem ko je preostanek družbe »očiščen« homofobičnih in transfobičnih pozicij in stališč.

Več:

Sporočilo za javnost Suspect >>>

Posnetek govora Judith Butler (v nemščini z angleškim prevodom) >>>


 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

TUBA

narobe tube-1

FEJSIČ

narobe facebook copy

IŠJU

narobe issue copy

PRAV

legebitra copy copy copy

IZDAJATELJ

legebitradrugu copy