Norveška ena izmed prvih držav na svetu, ki nudi PrEP

Norveška je v zadnjem letu poslala močno sporočilo svetu s tem, ko je postala ena izmed prvih država na svetu, ki nudi dostop do PrEPa (pre-exposure prophylaxis) predstavnicam_kom ciljne skupine MSM[1] in to brezplačno. PrEP je v primeru Norveške namreč krit iz zdravstvenega zavarovanja.

Predekspozicijska profilaksa ali PrEP predstavlja razmeroma novo preventivno strategijo preprečitve prenosa hiva, in sicer v obliki jemanja protiretrovirusnega zdravila Truvada (TDF/FTC[2]) dnevno ali po posebej predpisanemu režimu. Številne raziskave so pokazale, da na ta način lahko zmanjšamo možnost prenosa virusa hiv v več kot 90 % primerih. Med drugim sta PrEP odobrila Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

PrEP predstavlja odlično možnost v boju proti epidemiji hiva, saj osebam omogoča aktivno (so)delovanje pri varovanju lastnega spolnega zdravja in obenem deluje tudi sproščujoče, saj številni uporabnice_ki PrEP-a menijo, da je z uporabo PrEPa njihova stopnja strahu med seksom bistveno nižja in so zaradi tega bolj sproščene_i. Poudariti pa je treba, da čeprav PrEP nudi zaščito pred prenosom hiva, ne prepečuje možnosti okužbe s katero izmed drugih spolno prenosljivih okužb (SPO). Res pa je, da tudi kondom ne zagotavlja zaščite pred večino SPO, saj ga pri oralnem odnosu, kjer je možen prenos teh okužb (npr. hepatitis B, gonoreja, sifilis), skoraj nihče ne uporablja. Po drugi strani pa so posameznice_ki, ki so na PrePu, pod redno zdravniško kontrolo, kar zajema tudi redno testiranje na različne SPO in po potrebi tudi njihov zdravljenje.

Norveška sicer ni prva država na svetu, ki je uvedla možnost uporabe PrEP-a kot preventivne strategije, saj je ta dosegljiv že v številnih državah. Prva država v Evropi, ki je omogočila uporabo PrEP-a, je bila Francija, med drugim  pa je danes dosegljiv tudi v ZDA, Kanadi in Južnoafriški republiki.

S tem, ko je Norveška uvedla uporabo PrEP-a, je po Franciji postala druga država v Evropi, kjer je PrEP krit iz zdravstvenega zavarovanja in je tako brezplačen za uporabnice_ke. Norveško Ministrstvo za zdravje in socialno varstvo se je za ta korak odločilo na podlagi predloga Direktorata za javno zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Za uvedbo možnosti uporabe PrEP-a so se močno zavzemale tudi norveške nevladne organizacije, ki delujejo na področju preventive hiv in podpore osebam, ki živijo s hivom. Po njihovem mnenju je PrEP tisto preventivno orodje, ki bo pripomoglo k zmanjšanju števila prenosa virusa hiv med MSM. V večini evropskih držav je namreč ravno ta skupina tista, ki je najbolj izpostavljena hivu.

Leif-Ove Hansen, predsednik nevladne organizacije HIV Norway je ob uvedbi PrEP-a med drugim izjavil:

»PrEP bo prispeval k zmanjšanju stopnje novih prenosov virusa hiv znotraj gejevske skupnosti, saj ravno ta skupnost predstavlja eno izmed najbolj izpostavljenih skupin. Obenem v zadnjem času opažamo upad uporabe kondoma kot preventive strategije, zato menimo, da je uvedba brezplačnega PrEP-a tisto preventivno sredstvo, ki smo ga potrebovale_i.«

Na nujnost uvedbe PrEP-a že dalj časa opozarjajo tudi nevladne organizacije v Sloveniji. Mitja Ćosić, strokovni sodelavec Društva informacijski center Legebitra je tako izjavil:

 »PrEP je dokazano izjemno učinkovita preventivna metoda, s katero lahko preprečimo oziroma omejimo nadaljnje širjenje epidemije med najbolj ranljivo skupino. Zavedamo se pomena temeljne preventive, tj. uporabe kondoma, a prav tako se zavedamo, da to ne more biti edina preventivna strategija. V boju proti hivu moramo uporabiti vsako orodje, ki nam je na voljo, saj bomo le tako lahko dosegle_i željene rezultate. Pri dilemah glede uvedbe PrEP-a je odveč vsako moraliziranje, saj vendarle govorimo o zdravju in življenju ljudi. Pozdravljamo demonstracijski projekt PrEP-a, ki ga bodo letos izvedle_i na Kliniki za infekcijske bolezni, a obenem tudi upamo, da bo po končani študiji PrEP uveden v breme zdravstvenega zavarovanja za vse tiste, ki ga potrebujejo.«

Več O PrEPu in možnostih testiranja na virus hiv in ostale spolno prenosljive okužbe najdete na spletni strani www.kajisces.si

_________________________________________________________________

[1] MSM je kratica, ki se uporablja predvsem v medicini na področju preventive hiv. Označuje osebe, ki jim je bil ob rojstvu pripisan moški spol in ki imajo spolne odnose z osebami, ki jim je bil ob rojstvu pripisan enak spol ne glede na spolno usmerjenost, spolno identiteto in/ali spolni izraz.

[2] Kratici označujeta protiretorvirusni učinkovini, ki sestavljata protiretorvirusno zdravilo Truvada.

Tags from the story
Written By
More from Simon Maljevac

Medoti

TEMA Medvedja subkultura Pred zadnjo medvedjo zabavo v klubu Tiffany v Ljubljani...
Read More