35. festival LGBT filma

Med 23. novembrom in 1. decembrom se bo odvil tokrat že 35. festival LGBT filma, ki se bo začel s filmskimi projekcijami v Bistrici ob Sotli, Idriji in Ljubljani (Slovenska kinoteka), uradno pa otvoril s predvajanjem brazilskega filma Greta in nastopom nizozemske gostje festivala, evropske zvezdnice med kraljicami preobleke, Lady Galore.

Festival LGBT filma letos praznuje 35. obletnico prve edicije, ki se je leta 1984 zgodila pod imenom Magnus. Kot so zapisale_i organizatorke_ji lahko filmske podobe »v času nasilja nad skupnostjo ponudijo zatočišče, filmi pa so bili in so še platforma politične artikulacije skupnosti. Tako je letos rdeča nit festivalske selekcije pogum in vzdržljivost LGBT+ v nenaklonjenem svetu, ki ga s svojimi upori dela boljšega.«

Filmske projekcije

Na pestrem programu se prepletajo projekcije 16 kratkih in 26 dolgih filmov iz tridesetih držav. Kot so zapisale_i organizatorke_ji festivala, se festivalska selekcija »vsako leto trudi izpostaviti raznolike LGBT filme; tudi tiste, ki niso nastali v evropskem ali anglo-ameriškem območju, in so zato mnogokrat neupravičeno spregledani.« Dodajajo, da filmi »letošnjega bogatega izbora kažejo izjemen razpon LGBT+ življenj, s katerimi potujemo skozi različne prostore in časovna obdobja, zato so mnogi od filmov v zadnjem letu našli svoj prostor na domala vseh najpomembnejših filmskih festivalih.« Hkrati pa imajo izbrani filmi »tudi politično plat, saj kažejo globalno stanje LGBT+ pravic danes; kam smo prišle_i v zadnjih stoletjih in desetletjih ter kaj moramo za bolj odprto družbo narediti v prihodnosti«.

Z dokumentarcem o pionirkah LGBT+ filmov, Lezbe kamera akcija, nas organizatorke_ji vabijo, da se spomnimo neustrašne babice lezbičnega filma in prijateljice festivala Barbare Hammer ter mnogih drugih LGBT+ ustvarjalk_cev, ki so v preteklosti v roke vzele_i kamero in posnele_i svoje zgodbe.

Pester dokumentarni program v fokus postavlja najbolj spregledane dele LGBT+ skupnosti. Velikokrat spregledana tema interspolnosti in nasilja spolne binarnosti se pojavi v dokumentarcu Brez predalčkanja. Film Obmejne ptice nas popelje v Jordanijo, kjer bivajo LGBT+ osebe – gej imam, transspolna najstnica, iraški begunec in lezbična aktivistka – v nekakšnem limbu med tradicijo, grožnjami s smrtjo in željo po svobodi. Mavrični oče osvetli očete LGBT+ oseb na Kitajskem, Calalai spolno nebinarno indonezijsko ljudstvo Bugis, Queer Japan pa raznoliko kvirovsko skupnost v deželi vzhajajočega sonca.

Drugi (pred)festivalski dogodki

Predfestivalski dogodki so se začeli že 11. novembra v Slovenski kinoteki z japonskim predfilmom Queer Japan in pogovorom z japonsko umetnico Saeborg, ki je dan pozneje otvorila svojo razstavo Klavnica 17 v ljubljanski Galeriji Vžigalica. Program se z dokumentarcem o prvem lezbičnem TV magazinu na svetu Laesbisch-TV, Best of 1991-1993 in pogovorom z njegovo režiserko Mahide Lein nadaljuje 21. novembra v OFF programu v Kulturnem centru Q – Klubu Tiffany na Metelkovi.

V času festivala bosta potekali tudi dve delavnici. Ugla Stefanía Kristjönudóttir Jónsdóttir bo vodil_a letošnjo brezplačno filmsko delavnico, ki bo potekala 30. novembra in 1. decembra v Slovenski kinoteki. Kritičarke slovenske veje mednarodnega združenja filmskih kritikov in publicistov FIPRESCI pa bodo v času festivala v kavarni Kinoteke vodile pogovore o izbranih festivalskih filmih. Pogovore bodo z zainteresiranimi udeleženkami_ci in kritičarkami zaključili s snemanjem podcasta FilmFlow.

Na festivalu bodo organizatorke_ji podelile_i dva rožnata zamaja; o enem bo odločala publika, ki bo z ocenjevanjem filmov izbrala najboljšega, na drugi strani pa še tričlanska mendarodna žirija, ki bo izbirala le med igranimi celovečerci.

Poleg Ljubljane festivalske dogodke gostijo še v Bistrici ob Sotli, Idriji, Kopru, Mariboru, na Ptuju in v Trstu.

Gosti_je festivala

Poleg že omenjenih gostij, japonske umetnice Saeborg in nemške režiserke Mahide Lein, festival letos občinstvu predstavlja rekordno število gostij_ov. Na otvoritvi se bo predstavila Lady Galore, ki bo naslednji dan, 24. novembra, skupaj z režiserjema Lazlom in Dylanom Tonkom predstavila nagrajeni dokumentarec o svojem življenju, Galore. V petek, 29. novembra se bodo festivalskemu dogajanju pridružili kar trije režiserji. Na projekciji srbskih kratkih filmov bo spregovoril režiser Stefan M. Mladenović. Na pogovoru po svojih filmih – prvem feminističnem queer porno filmu na Kitajskem, The Hutong Vibe, in dokumentarcu Mavrični oče – se bo občinstvu pridružil kitajski režiser Popo Fan; po zadnjem filmu večera, Pogovori o tisti punci, pa romunski režiser Bogdan Theodor Olteanu. Naslednji dan bosta gostji_a festivala aktivistka za pravice interspolnih oseb, Deborah Abate, ki bo govorila o filmu Brez predalčkanja. Interspolna zgodba, in islandska_i nebinarna_en trans aktivist_ka in filmska_i ustvarjalka_ec Ugla Stefanía Kristjönudóttir Jónsdóttir, s katero_im se bodo pogovarjale_i o (tudi na tem festivalu vse bolj prisotnih) filmih z transspolno, interspolno in kvirovsko tematiko. V Mariboru se bodo 27. novembra po projekciji slovenskega filma Skupaj predstavili njegovi ustvarjalci.

Celoten program festivala je dostopen na: http://www.lgbtfilmfest.si/program

—————————————————————————————————–

Festival organizira Društvo ŠKUC v sodelovanju s Slovensko kinoteko, z Gimnazijo Ptuj, s CID Ptuj, z Intimnim kinom, GT22, MKC Maribor, Mladinskim društvom Bistrica ob Sotli, MKSMC Botegin, s Filmskim gledališčem Idrija in Cinema Ariston Trst. Festival je finančno podprl Slovenski filmski center.

Festival so podprle_i: Slovenski filmski center, Slovenska kinoteka, Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za zdravje, Veleposlaništvo Švice, Institut francais, Škuc-Magnus, TransAkcija, Lezbična četrt, FF, Galerija Vžigalica, DPZN Koper, Gimnazija Ptuj, Mestni kino Ptuj, Fundacija Sonda, GT22, MKC Maribor, Filmsko gledališče Idrija, Knjižnica Idrija, MC Bistrica ob Sotli, La Cappella Underground, Arcigay, Radio Študent, Lezbomanija, Torek ob petih, Tam tam, Narobe, Mladina, klub Monokel, klub Tiffany, Pritličje, K4, DHL in drugi.

Festival je bil prvič organiziran leta 1984 v okviru festivala Magnus in velja za najstarejši festival LGBT filma v Evropi ter najstarejši mednarodni filmski festival v Sloveniji. Filmske projekcije se tradicionalno odvijajo v Slovenski kinoteki okoli 1. decembra, svetovnega boja proti aidsu. Ob 30-letnici so Festival gejevskega in lezbičnega filma preimenovale_i v Festival LGBT filma.

Viri:

Uradna spletna stran Festivala LGBT filma >>>

Spletna stran siqrd >>>

Uradna stran Festivala LGBT filma na Facebooku >>>

Uradna stran Festivala LGBT filma na Instagramu >>>

 

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Predfilm Stonewalla kot iztočnica za razmislek o lastnih privilegijih

Pred nekaj tedni je bil, kot smo že poročali na Narobe blogu,...
Read More