37. Festival LGBT filma

Letošnja 37. edicija Festivala LGBT filma med 11. in 19. decembrom na ogled postavlja pester nabor filmov iz Slovenije in sveta. Rdeča nit festivala je “Spominjanje in soočanje z aktualnim”.

Festival bo otvoril čilsko-ameriški film Monalisino popotovanje (The journey of Monalisa, 2019, Nicole Costa). V njem spremljajo režiserko filma, ki po 17 letih ponovno poišče svojo_ega prijateljico_ja s fakultete, Ivána. Nekoč nadarjen_a režiser_ka in pisatelj_ica, danes uporablja ime Monalisa in dela kot seksualna_en delavka_ec v New Yorku.  Kot je v predstavitvi  festivala zapisal Jasmin Šepetavc: »Film Monalisino transformacijo beleži s sopostavljanjem preteklosti – posnetkov njenih_govih preteklih del in življenja – in sedanjosti – pogumnega performiranja na surovih ulicah New Yorka.«

Program kratkih LGBT+ filmov združuje raznolike zgodbe, ki nas vodijo od Irana in Kazahstana, na Kitajsko, v Italijo, na Kosovo, v Belgijo in Nemčijo, tudi Avstrijo, kjer Jan Soldat, nemški filmski avtor in dokumentarist, beleži marginalizirane, a fascinantne BDSM in druge seksualne scene. Soldat bo gost na  festivalu, kjer bo predstavil svojo retrospektivo.

Slovenska produkcija je zastopana z odličnim kratkim filmom Sestre (Kukla, 2021) o treh prijateljicah v patriarhalnem okolju, ki sredi nasilja nepričakovano najdejo novo zaveznico. Film je bil zmagovalec Mednarodnega festivala kratkih filmov v Clermont-Ferrandu, na festivalu pa si ga bo mogoče ogledati na začetni projekciji v Cankarjevem domu.

________________________________________

Festival organizira Društvo ŠKUC v sodelovanju s Slovensko kinoteko, z Gimnazijo Ptuj, s CID Ptuj, z Intimnim kinom, GT22, MKC Maribor, Mladinskim društvom Bistrica ob Sotli, MKSMC Botegin, s Filmskim gledališčem Idrija in Cinema Ariston Trst. Festival je finančno podprl Slovenski filmski center.

Festival je finančno podprl Slovenski filmski center.

Festival je bil prvič organiziran leta 1984 v okviru festivala Magnus in velja za najstarejši festival LGBT filma v Evropi ter najstarejši mednarodni filmski festival v Sloveniji. Filmske projekcije se tradicionalno odvijajo v Slovenski kinoteki okoli 1. decembra, svetovnega boja proti aidsu. Ob 30-letnici so Festival gejevskega in lezbičnega filma preimenovale_i v Festival LGBT filma.

 

Uradna spletna stran festivala >>>

Program festivala >>>

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Kalifornijska referendumska saga

Slovenska tiskovna agencija poroča, da je tričlanski senat zveznega prizivnega sodišča v...
Read More