45 nebeških dni – VIII. del

Na Narobe blog se vrača Filip. Prerastel je okvirje prvega avtobiografskega romana Rumeni lakasti čeveljci in zdaj poganja nove zgodbe izpod prstov avtorja Aleša Čakša. Celoten roman, ki bo vseboval tudi še ne objavljena poglavja, bo izšel predvidoma jeseni 2022. Do takrat pa lahko odkrivate Filipov svet vsak drugi četrtek vse do 1. septembra.

Farma odrešitve

Ime ji je bilo Martha. Strašno zanimiva gospa. Stara je bila okrog 60 let. Med vožnjo je govorila kot navita. Takoj je Filipu in Flori povedala, da bo vozila v njenem slogu, počasi, da se bo izognila avtocesti in se raje držala lokalnih cest, ki da so nadvse slikovite. In res sta hitro opazila, da je narava, ki sta jo gledala skozi okna majhnega rdečega avta, naravnost fantastična, v tisoč odtenkih zelene. A ker se je dan že prevešal v večer, so barve počasi izginjale. S klepetavo gospo sta v vožnji uživala, govorili so brez prestanka.

Filip je iz walkmana potegnil kaseto z glasbo iz filma Arizona Dream. Potovanje je bilo ob ritmih Gorana Bregovića in pevca Iggyja Popa v Marthinem avtoradiu prava poezija. Do farme v manjšem mestu na Severnem Irskem, kjer je bila Martha doma, je bilo še nekaj sto kilometrov, zato se je odločila, da gredo na kavo na prvo bencinsko postajo ob poti. Poskočno je krenila proti majhnemu lokalu ob črpalkah in se vrnila s tremi večjimi skodelami vroče in dišeče kave. Vedela je, da Filip in Flora že dolgo nista dala nič pod zob, zato jima je prinesla še nekaj angleških sendvičev. Obnašala se je kot skrbna mati.

Med vožnjo proti njeni farmi se je izkazalo, da nikoli ni mogla imeti otrok.

“Ne delaj spet cirkusa”

Bila je pametna ženska. Upokojena učiteljica, ki je oboževala otroke. V pogovoru ni mogla skriti bridkosti, ker jih sama z možem ni mogla imeti. Filipu in Flori je med vožnjo povedala veliko o svojem življenju. Da je njen mož protestant in ona katoličanka. “Že samo to je bil na začetku zakona velik izziv”, je pripomnila. Opozorila ju je, da bo mož Frank, ko bodo prišli na farmo pred jutranjim svitom, precej nejevoljen. “Sprva nikoli ni navdušen nad nepričakovanimi prišleki v hiši, še posebej ne tako zgodaj zjutraj, a se potem še kar hitro privadi,” je živahno razlagala Martha.

Ko se okrog pete ure zjutraj prišli na posestvo, se je počasi danilo. Nakazoval se je prekrasen sončen dan, farma z majhno hiško na sredini je izgledala kot iz pravljice. Filip in Flora sta z odprtimi usti zrla v ta čaroben prizor, na vratih pa je bil Frank precej manj razpoložen. Tik preden se je začel razburjati, mu je Martha zabrusila: “Ah, Frank, ne delaj spet cirkusa, pomiri se in nam raje skuhaj čaj, dolga pot je za nami”.

_________________________________________________________

Foto: Jure Makovec

Avtor o avtorju

Že kot majhen sem vedel, da bom pisal, najprej kot novinar, potem pa … hm, morda celo knjiga. Leta 1996 sem na FDV diplomiral iz novinarstva, čez dve leti opravil še specializacijo iz komunikologije na University of Amsterdam.

Dolga leta sem delal kot novinar in urednik na Delu, predvsem sem pisal o šolstvu, tudi za Sobotno prilogo. Leta 2008 sem odšel na Finance in začel kmalu urejati modno in lifestyle revijo TRENDI. V tem času sem zelo od blizu spoznal svet modne industrije, ki me je zanimala tako močno, da sem lani spomladi ustanovil svojo modno znamko Alessio. S TRENDI sem končal, ko sem zapustil Finance in šel na samostojno pot.

Zdaj urejam lifestyle revijo Goodlife (izhaja z Delom) in časopis H.I.M. (Večer). Vmes sem naredil prvo kostumografijo za predstavo Artemisia, Srečanje, ki je doživela premiero leta 2021, in istega leta izdal avtobiografski roman Rumeni lakasti čeveljci. Vsebina se mi zdi nadvse primerna za bralke_ce Narobe.si. Morda si bi kdo lahko z mojim pisanjem pomagal_a, si odgovoril_a na kakšno vprašanje, ki jo_ga muči, se lažje odločil_a za homoseksualnost, bil_a bolj odločen_a na poti v življenje geja ali lezbijke.

Tags from the story
Written By
More from Aleš Čakš

45 nebeških dni – II. del

Na Narobe blog se vrača Filip. Prerastel je okvirje prvega avtobiografskega romana...
Read More