45 nebeških dni – I. del

Na Narobe blog se vrača Filip. Prerastel je okvirje prvega avtobiografskega romana Rumeni lakasti čeveljci in zdaj poganja nove zgodbe izpod prstov avtorja Aleša Čakša. Celoten roman, ki bo vseboval tudi še ne objavljena poglavja, bo izšel predvidoma jeseni 2022. Do takrat pa lahko odkrivate Filipov svet vsak drugi četrtek vse do 1. septembra.

Uvod

Glavobol je bil strašen. Ni se mogel spomniti, kdaj bi ga na letalu tako zelo bolela glava. Vznemirjenje, preveč whiskeyja, zgolj napetost zaradi višine? Stevardeso je prosil za aspirin, zdelo se je, da mu bo razneslo možgane.

Glavobol je popustil. Filip in Flora sta pristala v Dublinu. Občutek je bil fantastičen. Začutila sta, da ju čaka divja pustolovščina, a nikakor nista slutila, kakšnih razsežnosti.

Rjava usnjena jakna

Filip je skoraj na kolenih moledoval prijateljico Saro, naj mu za potovanje na Irsko posodi svojo že precej utrujeno rjavo usnjeno jakno. Pretaknil je vse bolšje trge, a ni našel podobne jakne. Brez nje si ni predstavljal odhoda na Irsko. Bil je obseden s tem kosom oblačila. Sara mu je zabičala, da mu jakno zgolj posodi in da naj pazi nanjo.

Seveda jo bo pazil, si je rekel, bolj kot karkoli doslej v življenju.

Dublin

Na letališču sta se Filip in Flora usedla na avtobus. To je bil najcenejši prevoz do središča mesta. Nista imela veliko denarja, skupaj komaj 500 funtov. Za 14-dnevno delovno akcijo v Newcastlu nista potrebovala veliko, hrano in spanje sta imela zagotovljeno, a načrtovala sta daljše potovanje po Irski. Ko sta sestopila z avtobusa, si nista niti predstavljala, kaj vse ju čaka v zeleni deželi.

Zakaj sta izbrala Irsko? Flora se je tik pred poletjem razšla s fantom in je iskala priložnosti, da pozabi neuspešno razmerje. Filip pa je vsak trenutek čakal, da nekam odpotuje, da odkriva svet.

Na slovenski izpostavi organizacije za delovne akcije študentov po vsem svetu sta se zapičila v cirkuško šolo v Newcastlu na Severnem Irskem. V šoli naj bi se otroci katolikov in protestantov učili sobivanja. Napetosti med tema verskima skupnostima so bile leta 1992 še vedno zelo napete, učenje cirkuških veščin je bilo v poletni šoli cirkusa zato pravzaprav postranskega pomena. Piko na i k njuni odločitvi pa je dodal veseljaški večer z veliko alkohola in irske glasbe v ljubljanskem irskem pubu teden dni pred odhodom.

__________________________________________________________

Foto: Jure Makovec

Avtor o avtorju

Že kot majhen sem vedel, da bom pisal, najprej kot novinar, potem pa … hm, morda celo knjiga. Leta 1996 sem na FDV diplomiral iz novinarstva, čez dve leti opravil še specializacijo iz komunikologije na University of Amsterdam.

Dolga leta sem delal kot novinar in urednik na Delu, predvsem sem pisal o šolstvu, tudi za Sobotno prilogo. Leta 2008 sem odšel na Finance in začel kmalu urejati modno in lifestyle revijo TRENDI. V tem času sem zelo od blizu spoznal svet modne industrije, ki me je zanimala tako močno, da sem lani spomladi ustanovil svojo modno znamko Alessio. S TRENDI sem končal, ko sem zapustil Finance in šel na samostojno pot.

Zdaj urejam lifestyle revijo Goodlife (izhaja z Delom) in časopis H.I.M. (Večer). Vmes sem naredil prvo kostumografijo za predstavo Artemisia, Srečanje, ki je doživela premiero leta 2021, in istega leta izdal avtobiografski roman Rumeni lakasti čeveljci. Vsebina se mi zdi nadvse primerna za bralke_ce Narobe.si. Morda si bi kdo lahko z mojim pisanjem pomagal_a, si odgovoril_a na kakšno vprašanje, ki jo_ga muči, se lažje odločil_a za homoseksualnost, bil_a bolj odločen_a na poti v življenje geja ali lezbijke.

Tags from the story
Written By
More from Aleš Čakš

Rumeni lakasti čeveljci – VIII. del

Objavljamo zgodbe iz avtobiografskega romana v nastajanju z naslovom Rumeni lakasti čeveljci...
Read More