45 nebeških dni – IX. del

Na Narobe blog se vrača Filip. Prerastel je okvirje prvega avtobiografskega romana Rumeni lakasti čeveljci in zdaj poganja nove zgodbe izpod prstov avtorja Aleša Čakša. Celoten roman, ki bo vseboval tudi še ne objavljena poglavja, bo izšel predvidoma jeseni 2022. Do takrat pa lahko odkrivate Filipov svet vsak drugi četrtek vse do 1. septembra.

Raj

Še preden so se utrujeni od poti odpravili spat, je Martha Filipu in Flori pripravila svežo pižamo, vsakemu v svoji sobi. Bilo bi nespodobno, da bi spala v isti sobi, je navrgla.

Pozno dopoldan sta Flora in Filip še vsa zaspana pritapkala v kuhinjo. Bila je nadvse velika, z več okni in veliko svetlobe. Skozi okna se je videla razsežnost farme, manjši hlev in hišna psička We woman, kot sta jo zanimivo poimenovala Martha in Frank. Psički se je čas počasi iztekal, komaj je še hodila. Vse dneve je preležala in se pustila božati.

Filip in Flora sta spila indijski čaj, se pomastila s slastnim angleškim zajtrkom, potem pa jima je Martha razkazala farmo. Filip je bil zelo mestni otrok, a farma mu je precej hitro prirasla k srcu, Flora pa je še isti dan hranila Marthine koze.

Pobeg v Belfast

Nekaj dni sta Filip in Flora brezskrbno uživala naravo, zeleno podeželje, vsak dan po več ur klepetala z Martho in Frankom ter kovala načrte, kako naprej po Irski. Hrepenela sta po vrnitvi v Belfast. Martha je to hitro zaznala in jima, prijaznica kot je bila, namignila, da naj kar gresta, kamor želita, in da ju bosta sobi vedno čakali. Presenečena sta ugotovila, da bi lahko na farmi, kar zadeva Martho, ostala kar vse življenje.

Ko sta se odločila, da bosta spet odšla v Belfast, je Martha vsakemu v žep stisnila po pet funtov in še mini zavojček cigaret. Pa prosila ju je, da jo pokličeta, ko prideta v mesto. Da bo mirna.

Kakšna ženska, ta Martha, sta razmišljala med avtobusno vožnjo v nemirno, a razburljivo mesto.

Smithwick’s

Prišla sta pozno zvečer. Ravno sta še ujela zadnjo rundo v enem od belfaških pubov. Filip se je ogrel za rdeče pivo Smithwick’s in odtlej na Irskem pil samo še to. Flora pa je skoraj padla na rit od navdušenja, ko je v pubu zagledala Mika iz cirkuške šole. Skočila mu je okrog vratu kot majhna deklica. Tudi Mike jo je bil iskreno vesel, nenazadnje mu je bila zelo všeč. Dosegel je, da se je zadnja runda podaljšala v tri in pub sta predvsem Filip in Flora zapustila krepko nabrglana. Spat sta šla k Miku domov.

_________________________________________________________

Foto: Jure Makovec

Avtor o avtorju

Že kot majhen sem vedel, da bom pisal, najprej kot novinar, potem pa … hm, morda celo knjiga. Leta 1996 sem na FDV diplomiral iz novinarstva, čez dve leti opravil še specializacijo iz komunikologije na University of Amsterdam.

Dolga leta sem delal kot novinar in urednik na Delu, predvsem sem pisal o šolstvu, tudi za Sobotno prilogo. Leta 2008 sem odšel na Finance in začel kmalu urejati modno in lifestyle revijo TRENDI. V tem času sem zelo od blizu spoznal svet modne industrije, ki me je zanimala tako močno, da sem lani spomladi ustanovil svojo modno znamko Alessio. S TRENDI sem končal, ko sem zapustil Finance in šel na samostojno pot.

Zdaj urejam lifestyle revijo Goodlife (izhaja z Delom) in časopis H.I.M. (Večer). Vmes sem naredil prvo kostumografijo za predstavo Artemisia, Srečanje, ki je doživela premiero leta 2021, in istega leta izdal avtobiografski roman Rumeni lakasti čeveljci. Vsebina se mi zdi nadvse primerna za bralke_ce Narobe.si. Morda si bi kdo lahko z mojim pisanjem pomagal_a, si odgovoril_a na kakšno vprašanje, ki jo_ga muči, se lažje odločil_a za homoseksualnost, bil_a bolj odločen_a na poti v življenje geja ali lezbijke.

Tags from the story
Written By
More from Aleš Čakš

Rumeni lakasti čeveljci – IV. del

Objavljamo zgodbe iz avtobiografskega romana v nastajanju z naslovom Rumeni lakasti čeveljci...
Read More