45 nebeških dni – X. del

Objavljamo še zadnji del romana v nastajanju z naslovom 45 nebeških dni. Na Narobe blog se je namreč vrnil Filip. Prerastel je okvirje prvega avtobiografskega romana Rumeni lakasti čeveljci in zdaj poganja nove zgodbe izpod prstov avtorja Aleša Čakša. Celoten roman, ki bo vseboval tudi še ne objavljena poglavja, bo izšel predvidoma jeseni 2022. Do takrat pa lahko odkrivate Filipov svet na Narobe blogu.

Packasti Irci

Ko sta naslednji dan z grdim glavobolom zelo pozno vstala, sta se spet znašla sredi razmetanega stanovanja. Skoraj hkrati sta na glas prasnila “pa kaj je s temi Irci, da ne znajo pospravljat za sabo”. Ker je Mike še spal, se je Flora kljub razboleli glavi lotila pospravljanja in urejanja sicer prijetne hiške. Pomagal ji je tudi Filip, ni imel izbire, Flora mu je hitro naštela zadolžitve. V uri in pol je bila hiška kot iz škatlice, a ko je Mike prišel v kuhinjo, ni opazil spremembe. Flora je bila zato precej poklapana.

Pri Miku sta ostala še nekaj dni, preživela več ur na dan v pubih z njegovimi prijatelji in se že pošteno utrujena od pivskih večerov odločila za vrnitev na mirno Marthino farmo.

Filipov nastop v osnovni šoli

Martha je imela vedno veliko idej. Ko je šla en dan s Filipom in Floro na tržnico, je srečala nekdanjo sodelavko iz šole, kjer je poučevala. Nekaj sta potiho kramljali, nakar je Filipa določila, da bo eno uro na njeni nekdanji šoli otrokom drugega in tretjega razreda predaval o Sloveniji. Filip je bil malce začuden nad tem predlogom, a tudi počaščen. Pravzaprav se mu je to zdela imenitna ideja.

Le zakaj o abortusu?

Osnovna šola, kjer je delala Martha, je bila srednje velika, nekaj sto otrok. Martha tudi v pokoju ni mogla biti na miru in je bila še naprej povezana z vodstvom šole in učitelji. Tudi zanje je imela polno idej. Poslušali so jo, saj so bili njeni predlogi vsi po vrsti dobri, pametni.

Filipu je glede predavanja na hitro navrgla, naj bo splošno, malo o znamenitostih Slovenije, pa o gospodarskem stanju, kulturni podobi …

Filipu je ob prihodu v šolo delala družbo Flora. Razred je bil nabito poln, vsaj 40 otrok in kakih 10 učiteljic je na hitro naštel. Martha je bila pomešana med otroke, izredno dobre volje in ponosna, da bo Filip otrokom razlagal o Sloveniji. Otroci so bili dobro poučeni o nekaterih dejstvih: vedeli so, kdo je bil predsednik Slovenije, katero je glavno mesto države, koliko prebivalcev ima.

Filipu je predavanje teklo kot po maslu. Govoril je kot navit, Martha je bila vidno zadovoljna, vse dokler Filip ni omenil, da je za razliko od Severne Irske abortus v Sloveniji dovoljen. Ko je to govoril, med otroci ni zaznal reakcije, jo je pa med učiteljicami.

Ko je s predavanjem končal, so bile takoj pri njem tri učiteljice. Pohvalile so ga, a se burno odzvale ne njegovo omembo abortusa. “Le zakaj ste to omenili”, se je razburjeno odzvala ena. Filipu je razložila, da se na Severnem Irskem o tem v šolah sploh ne pogovarjajo in da je to tabu tema. Filip jim je suhoparno odgovoril, da v Sloveniji to pač ni tabu in da se mu je zdela ta razlika med državama res vredna omembe. Učiteljice so še kar zmajevale z glavo, a niso več drezale v Filipa.

_________________________________________________________

Foto: Jure Makovec

Avtor o avtorju

Že kot majhen sem vedel, da bom pisal, najprej kot novinar, potem pa … hm, morda celo knjiga. Leta 1996 sem na FDV diplomiral iz novinarstva, čez dve leti opravil še specializacijo iz komunikologije na University of Amsterdam.

Dolga leta sem delal kot novinar in urednik na Delu, predvsem sem pisal o šolstvu, tudi za Sobotno prilogo. Leta 2008 sem odšel na Finance in začel kmalu urejati modno in lifestyle revijo TRENDI. V tem času sem zelo od blizu spoznal svet modne industrije, ki me je zanimala tako močno, da sem lani spomladi ustanovil svojo modno znamko Alessio. S TRENDI sem končal, ko sem zapustil Finance in šel na samostojno pot.

Zdaj urejam lifestyle revijo Goodlife (izhaja z Delom) in časopis H.I.M. (Večer). Vmes sem naredil prvo kostumografijo za predstavo Artemisia, Srečanje, ki je doživela premiero leta 2021, in istega leta izdal avtobiografski roman Rumeni lakasti čeveljci. Vsebina se mi zdi nadvse primerna za bralke_ce Narobe.si. Morda si bi kdo lahko z mojim pisanjem pomagal_a, si odgovoril_a na kakšno vprašanje, ki jo_ga muči, se lažje odločil_a za homoseksualnost, bil_a bolj odločen_a na poti v življenje geja ali lezbijke.

Tags from the story
Written By
More from Aleš Čakš

45 nebeških dni – I. del

Na Narobe blog se vrača Filip. Prerastel je okvirje prvega avtobiografskega romana...
Read More