8. marec – Mednarodni dan žensk

international-womens-day-2009-by-wiccked

Danes je 8. marec, mednarodni dan žensk. Ja, žensk. Vse ženske namreč nismo žene. Letošnja tema dneva, ki so jo določili Združeni narodi, je formulirana v obamovski slogan »Inspiring Change« (Navdihujoča sprememba). V ozadju slogana pa je poziv ZN vsem moškim, da se zavzamejo za pravice svojih mater, sester in hčer. V ta namen so včeraj, na predvečer mednarodnega dneva žensk, lansirali kampanjo HeforShe (On zanjo).

Kampanja je lahko problematična z vidika postavljanja moškega v aktivno pozicijo – moški (he/on) naj nekaj naredi za žensko (she/njo). Kampanja ima tako srhljiv priokus potiskanja ženske v pasivno pozicijo, čeprav to ni njen namen. Bolj v skladu s konceptom oplonomočenja bi bil naziv kampanje HewithShe (On z njo).

Bolj neposredni so v svojem sporočili ob mednarodnem dnevu žensk pri Mednarodnem komiteju Rdečega križa. Pozornost javnosti, oblikovalcev in oblikovalk politik ter določevalcev in odločevalk preusmerjajo na grozote spolnega nasilja, ki se povečuje v času konfliktov. Dodajajo, da je spolno nasilje uničujoč fenomen, ki povzroča škodo žrtvam – ženskam, moškim, fantom in dekletom – njihovim družinam in celim skupnostim. Večina žrtev tovrstnega nasilja nikoli ne prijavi, zato so uradne številke prenizke, humanitarni odziv na raznolike potrebe žrtev pa je nezadosten.

Mednarodni dan žensk korenini v boju za pravice delavcev in delavk s konca 19. in začetka 20. stoletja, zato so ga do leta 1977 večinoma obeleževali v socialističnih in komunističnih državah. Po tem letu pa so ZN države članice pozvali, naj 8. marec razglasijo za mednarodni dan pravic žensk in svetovnega miru.

Preživite miren in izpolnjujoč dan žensk in vse preostale dneve, ki mu sledijo.

 

Viri:
Written By
More from Eva Gračanin

Prelaganje odgovornosti za ureditev pravnega priznanja spola v Sloveniji

20. januarja je ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar le...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja