Aids konferenca: pravice tu, pravice zdaj

kill

killSinoči se je na Dunaju začela 18. mednarodna aids konferenca AIDS 2010. Več kot 20.000 delegatk in delegatov,  predstavnic in predstavnikov vlad, strokovnjakov in strokovnjakinj medicinskih strok, nevladnih organizacij, hiv pozitivnih ter farmacevstke indrustrije iz 185 držav bo na letošnji svetovni konferenci pod sloganom  Pravice tu, pravice zdaj! (Rights Here, Right Now!) razpravljalo o dosedanjih uspehih, predvsem pa neuspehih na področju boja proti aidsu, o korakih, ki jih je nujno storiti v prihodnosti z močnim poudarkom na človekovih pravicah.

Osrednje vprašanje letošnje svetovne konference je gotovo: zakaj nismo uresničili razvojnega cilja tisočletja, da bo do leta 2010 antiretrovirusno zdavljenje dostopno vsem hiv pozitivnim na planetu, h kateremu se je leta 2000 zavezala Organizacija Združenih narodov.

Neposredno pred začetkom konference, se je pred dunajskim sejmiščem, kjer bo do konca tedna potekala konferenca, zbralo na stotine protestnikov, ki so z gesli »Neizpolnjene obljube ubijajo. Ne umik, financirajte aids!«  protestirali proti napovedi Obamove administracije, da bo zmanjšala prispevek za zdravljenje aidsa v Globalni fond za 50 milijonov dolarjev.

Med delegatkami in delegati letošnje svetovne konference so tudi predstavniki slovenkega Ministrstva za zdravje, Inštituta za varovanje zdravja in Infekcijske klinike. Prvič pa v Globalni vasi – hali, namenjeni predstavitvi nevladnih organizacij z vsega sveta – nastopa tudi pet slovenskih nevladnih organizacij, ki pod okriljem ministrstva za zdravje predstavljajo nacionalno kampanjo Prenašaj sporočilo, ne virusa! kot primer dobre prakse sodelovanja med vladnim in nevladnim sektorjem, stroko in akademsko sfero.

Mednarodno aids združenje IAS (International aids society) organizira svetovno aids konferenco vsaki dve leti. Za prizorišče letošnje so si tokrat izbrali Dunaj, saj leži na meji z vzhodno Evropo, regijo, ki se skupaj s srednjo Azijo v zadnjih letih sooča z največjim porastom hiv pozitivnih na planetu.

Za Narobe z Dunaja: Mitja Blažič.

slov

 

Written By
More from Uredništvo

Moška »gejevska« stranišča v Sočiju burijo duhove Rusov in Rusinj pred prihajajočimi olimpijskimi igrami

Odkar je Putinova vlada lani junija sprejela sporni zakon o prepovedi homoseksualne...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja