Avstrija: Z novim letom legalizirana zakonska zveza med istospolnimi pari

Z letom 2019 je v Avstriji prešla v veljavnost odločitev parlamenta o legalizaciji poroke istospolnih parov. Upravno sodišče je decembra 2017 določilo, da zakon preide v veljavo 1. januarja 2019 ali prej, če parlament tako določi. Pred tem je bila istospolnim parom omogočena le sklenitev partnerske zveze.

Raziskave PewResearch Center so pokazale, da je bilo že leta 2017 72 % prebivalk_cev Avstrije za istospolno poroko, nasprotovalo pa ji je le 25 % prebivalk_cev, s 3 % neodločenih. Septembra 2018 je dnevni časopis  Österreich objavil, da 75 % Avstrijk_cev podpira poroke istospolnih parov.

Stranka Zeleni (Die Grünen – Die Grüne Alternative) je bila ključna že za legalizacijo partnerske zveze, za katero se je zavzemala od leta 2007 in dosegla uveljavitev tri leta kasneje. Leta 2015 je stranka izzvala pravno ureditev, ki je preprečevala istospolnim parom zakonsko zvezo, a ji v prvem poskusu ni uspelo doseči enakopravnosti. Končni rezultat je bil seštevek prizadevanj Zelenih, pozitivnega mnenja prebivalk_cev o istospolni zakonski zvezi in tožb istospolnih parov.

Ustavno sodišče je leta 2017 vzelo v obravnavo pravno ureditev zakonske zveze in istega leta določilo, da razlikovanja med partnersko in zakonsko zvezo ni mogoče ohraniti, ne da bi ob tem diskriminirale_i istospolne pare, ter dodalo, da ločevanje partnerske civilne zveze in zakonske zveze kaže, da so istospolni pari neenakopravni raznospolnim.

Določile_i so tudi, da bodo odprle_i partnersko zvezo za vse osebe ne le za istospolne partnerke_je.

Tako sta Nicole in Daniela Kopaunik bili prvi istospolni par, ki je izkoristil novo pravico do zakonske zveze. Poročili sta se že pet minut po polnoči novega leta v mestu Velden (avstrijska Koroška). Pred tem sta bili štiri leta zaročeni, župan mesta, v katerem sta se poročili, Ferdinand Vouk, pa je izrazil ponos in počaščenost, da sta njegovi someščanki.

 

Viri

Wikipedija

Pink news

ORF

Independent

Ostali prispevki: Romana Ronkali

Open dnevnik se je ponovno odprl; tokrat v natisnjeni obliki

»Cafe Open je bil izjemen zlasti zaradi svojih obiskovalcev in obiskovalk, tudi...
Preberi