Diskriminiranje pri prošnji za državljanstvo

bpl rs potni list

 

Na seznam pravic (ne)registriranih istospolnih parov, ki smo na Narobe blogu objavili konec letošnjega junija, dodajmo še eno področje, kjer so registrirani istospolni pari neenakopravni v primerjavi z zakonci. Zakon o državljanstvu Republike Slovenije namreč zakoncu državljana ali državljanke Republike Slovenije omogoča pridobitev državljanstva pod olajšanimi pogoji,  in sicer »že« po 3, namesto šele po 10 letih. Slednje pa se ne nanaša na registriranega partnerja ali partnerko slovenskega državljana ali državljanke.

Z Ministrstva za notranje zadeve so sporočili, da se 3. odstavek 12. člena Zakona o državljanstvu Republike Slovenije nanaša samo na osebe, ki so poročne z državljanko ali državljanom Republike Slovenije. Osebe, živeče v registrirani istospolni skupnosti, ali osebe, živeče v izvenzakonski skupnosti, lahko zaprosijo za državljanstvo po 10. členu omenjenega zakona, se pravi po 10. letih bivanja v Sloveniji.

Pridobiti državljanstvo Republike Slovenije ni pravica. Pri vsaki prošnji za državljanstvo ima pristojni organ pravico prostega preudarka. Ta mu omogoča, da kljub izpolnjevanju z zakonom določenih pogojev zavrne prošnjo tujca ali tujke. V osredje tako sili onemogočanje tujcu ali tujki, ki je v registrirani ali zunajzakonski skupnosti s slovenskim državljanom ali slovensko državljanko, da se postavi v vrsto že po 3 letih. Gre za pravico do enakega obravnavanja pred zakonom.

 

Sorodni članki:
Seznam pravic (ne)registriranih istospolnih parov >>>

Written By
More from Eva Gračanin

Slovensko seksološko društvo o “teoriji spola”

Včeraj je Slovensko seksološko društvo objavilo izjavo za javnost, v kateri analizira...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja