Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

Spoštovanje človekovih pravic interspolnih oseb

30. 9. 2019 @ 14:00 - 16:00

Brezplačno

Vabimo vas na interaktivno predavanje “Spoštovanje človekovih pravic interspolnih oseb” z izvršnim direktorjem OII Europe dr. Danom Christianom Ghattasom, ki bo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, Poljanski nasip 2, Ljubljana (Seminar 4).

Interaktivno predavanje bo potekalo v angleščini.

Telesna avtonomija – sprejemanje lastnih informiranih odločitev o telesu in o tem, kaj se z njim zgodi – je temeljna človekova pravica, ki je vključena v več instrumentov človekovih pravic po vsem svetu. Na podlagi spolnih značilnosti se pravica do telesne avtonomije pri interspolnih osebah redno in grobo krši, tudi v Sloveniji. Te kršitve so vse bolj dokumentirane in danes so interspolne osebe mednarodno priznane kot žrtve škodljivih medicinskih praks in drugih kršitev človekovih pravic.

Od leta 2009 do danes so organi Združenih narodov (ZN) države članice že 49-krat pozvali, naj ustavijo kršitve človekovih pravic interspolnih oseb. Države članice Sveta Evrope so od ZN prejele 26 priporočil, od tega 15 samo v zadnjih dveh letih. Poleg tega sta Parlamentarna skupščina Sveta Evrope in Evropski parlament sprejela resoluciji, ki med drugim pozivata k zakonski prepovedi nenujnih kirurških in drugih posegov, katerih namen je “normalizacija” izgleda spolnih značilnosti in ki se izvajajo na interspolnih otrocih brez njihove informirane privolitve.

Prijave zbiramo do četrtka, 26. 9. 2019, na https://forms.gle/1MGLMfYYvAySgst38

Za več informacij pišite na info@legebitra.si

Dan Christian Ghattas je izvršni direktor organizacije Intersex International Europe (OII Europe). Od leta 2009 se zavzema za človekove pravice interspolnih oseb v Evropi. V tem času je strokovno znanje posredoval različnim vladam, EU, Svetu Evrope in organom Združenih narodov. Bil je en_a od pobudnic_kov prvega mednarodnega foruma Interspolnost (2011) ter je soustanovitelj in nekdanji sopredsednik organizacije OII Europe. Leta 2013 je sestavil prvo empirično (pred)študijo o življenjskih situacijah interspolnih oseb po vsem svetu “Človekove pravice med obema spoloma”, ki zajema 12 držav in večino celin. Je avtor nabora orodij, ki so ga izdali pri ILGA Europe in OII Europe, “Zavzemanje za človekove pravice interspolnih oseb – Kako lahko pomagate?”. Hkrati je avtor pravnega priročnika za oblikovalke_ce zakonov in politik »Zaščita interspolnih oseb v Evropi«, ki je letos izšel pri ILGA Europe in OII Europe. Od leta 2015 je evropski svetovalec za sklad Človekove pravice interspolnih oseb pri fundaciji Astraea in od leta 2016 svetovalec pri Fundaciji za pravice oseb s hendikepom.

Interaktivno predavanje organizira koalicija organizacij v sodelovanju s Pravno svetovalnico za varstvo pred diskriminacijo pri Pravna fakulteta Ljubljana.

Dogodek poteka v sklopu obiska strokovnjakinj_ov iz mednarodne organizacije OII Europe, edine krovne organizacije, ki jo vodijo interspolne osebe in ki deluje na področju človekovih pravic interspolnih oseb v Evropi. Obisk organizira koalicija organizacij, in sicer Amnesty International Slovenije, Društvo DIH, Društvo Kvartir, Društvo Legebitra, Društvo Parada ponosa, Društvo ŠKUC in Zavod TransAkcija.

Podrobnosti

Datum:
30. 9. 2019
Čas:
14:00 - 16:00
Cena:
Brezplačno
Dogodek Category:
Spletna stran:
https://www.facebook.com/events/1235384739999140/

Prizorišče

Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani
Poljanski nasip 2
Ljubljana, 1000 Slovenija