ESČP: Grčija mora umakniti prepoved pravnega priznanja istospolnih partnerstev

Evropsko sodišče za človekove pravice je presodilo, da Grčija krši Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, saj še vedno ne dovoljuje istospolnim parom sklenitev zakonske zveze.

Sodišče je presodilo, da onemogočanje pravnega priznanja istospolnih partnerskih skupnosti in pravilno. Grčija je bila spoznana kriva za kršenje osmega in štirinajstega člena konvencije, ki obravnavata zasebno in družinsko življenje ter diskriminacijo.

Sodniki in sodnice so dejali, da so tako hetero pari kot tudi istospolni pari sposobni stabilnih in predanih razmerij. Grčija mora sedaj vsakemu od šestih tožnikov izplačati po pet tisoč evrov. Sodišče je še pripomnilo, da izmed devetnajstih evropskih držav, ki so uzakonila nekatere oblike istospolnega registriranega partnerstva, tega nista storili le Grčija in Litva.

Omenjeno tožbo je vložilo nekaj borcev in bork za lgbt pravice, ki so bili nezadovoljni s pasivnostjo  grškem vlade na tem področju. Na koncu naj še spomnimo, da je grška vlada leta 2011 javnosti sporočila, da bo uzakonila registracijo istospolnih partnerstev, februarja letos je dal podobno obljubo tudi pravosodni minister Antonis Roupakiotis.

 

Vir:
Pink News >>>

Written By
More from Martin Gramc

Po evropsko o interseksualnosti

Ne zgodi se ravno vsak dan, da parlamentarna skupščina Sveta Evrope v...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja