Evropsko sodišče za človekove pravice: Italija krši človekove pravice istospolnih parov

poroke italija

Evropsko sodišče za človekove pravice je 20. julija razsodilo, da Italija krši človekove pravice, ker istospolnim parom ne zagotavlja primerne pravne zaščite in priznanja. Pri tem je navedlo kršitev 8. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah, ki zagotavlja pravico do spoštovanje zasebnosti in družinskega življenja.

Tožbo so na sodišče vložili trije gejevski pari, pri tem pa jih je podprl predsednik skupine za pravice gejev in lezbijk GayLib Enrico Oliari.  Ob objavi razsodbe sodišča je dejal, da se je končala 8 let dolga bitka v sodni dvorani in da je presrečen.

Sodišče je o razsodbi v sporočilu za javnost zapisalo, da je najprimernejši način za pravno priznanje pravic istospolnih parov sprejetje zakonodaje o civilnih zvezah ali registriranih partnerstvih. Pri tem je izpostavilo dejstvo, da je 24 od 47 držav članic Sveta Evrope že pravno priznalo istospolna partnerstva.

Nekaj italijanski mest, med njimi Rim, sicer priznava zakonske zveze nekaterih istospolnih parov, ki so se poročili v tujini. Sodišče pa je to dejstvo zavrnilo z utemeljitvijo, da so tovrstne lokalne odločitve le simbolične in istospolnim parom ne prinašajo nobenih pravic.

Pri svoji razsodbi je sodišče upoštevalo tudi dejstvo, da morajo istospolni pari v Italiji pogosto vlagati tožbe na že tako močno preobremenjena sodišča, da bi si zagotovili spoštovanje najbolj osnovnih pravic, ki izhajajo iz partnerstva. To pa otežuje priznavanje človekove pravice do zasebnega in družinskega življenja.

Od decembra 2013 Italija sicer omogoča sklepanje sporazumov o sobivanju. Evropsko sodišče pa je pri tem ugotovilo, da so tovrstni sporazumi omejeni v svojem obsegu in ne varujejo osnovnih potreb parov v stabilni in predani zavezi, kot je npr. pravica do dedovanja. Namen sporazumov o sobivanju ni urejati pravice med pari, ampak  nekatere pravice ljudi, ki živijo skupaj, tudi pravice sostanovalk_cev.

Odločitev sodišča povečuje pritisk na levosredinsko vlado Mattea Renzija, ki je že pred časom obljubil, da bo sprejel zakonodajo o priznanju istospolnih partnerstev. Italija namreč ostaja edina večja zahodnoevropska država, ki ne priznava ne istospolnih civilnih partnerstev ne zakonskih zvez.

Spodnji dom italijanskega parlamenta je sicer junija letos sprejel pobudo, da bo italijanska vlada stremela k sprejetju zakona o civilnih zvezah. To je sicer zadnji od vrste predlogov, ki niso bili sprejeti, vključuje pa nasprotovanje miselnosti, da bi lahko spoštovanje pravic istospolnih parov spodkopalo tradicionalne družinske vrednote.

Zdaj sta na potezi spet italijanska vlada in parlament. Naj čimprej zbereta dovolj političnega poguma in razuma ter sprejmeta ustrezen zakon, ki bo v celoti spoštoval pravice  istospolnih parov. Trend je nič več in nič manj kot enakost.

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Šport: Blišč in beda olimpizma

Mesto Soči bo naslednje leto gostilo zimske olimpijske igre, dvaindvajsete po vrsti....
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja