Facebook ponudil nešteto možnosti pri določitvi spola

facebook logo

Pred dobrim letom je Facebook razširil svoj spekter pri izbiri spola iz dveh (moškega in ženskega) na petdeset različnih možnosti in s tem omogočil uporabnikom in uporabnicam večjo možnost pri opredelitvi svoje spolne identitete.

Ta teden pa so ustvarjalke in ustvarjalci Facebooka stopili še korak dlje in dodali še možnost, pri kateri vsaka oseba sama vpiše svojo spolno identiteto, če se ne identificira oziroma ne želi izbrati med petdesetimi možnostmi na seznamu.

Skupnost Raznolikost Facebooka (Facebook Diversity) je na svojem profilu objavila izjavo, v kateri so zapisali, da so lani s ponosom dodali več opcij za spol z namenom pomagati uporabnicam in uporabnikom, da bi lahko bolje izražali svoje identitete na Facebooku. V sodelovanju z nekaterimi vodilnimi organizacijami za zaščito pravic LGBT-oseb so zbrali seznam spolnih identitet, ki jih ljudje uporabljajo pri svojih opisih. Po letu dni pa so se odločili izbiro razširiti še s praznim poljem, kamor lahko uporabnik oziroma uporabnica vpiše svojo spolno identiteto.

Tako kot pri izbiri iz seznama 50 ponujenih možnosti imajo tudi pri vpisovanju osebe možnost vpisati do največ 10 pridevnikov, prav tako pa ostaja možnost posebne nastavitve glede tega, kdo vse lahko vidi podatek o spolni identiteti.

Zaenkrat je razširjena verzija opredelitve spolne identitete na voljo vsem uporabnicam in uporabnikom, ki Facebook uporabljajo v ameriški angleščini, upamo pa, da se bo kmalu razširila tudi na verzije v drugih jezikih.

Viri:
Tags from the story
More from Urška Balažic

Nepal izdal prvi potni list za transspolno osebo

Oblasti v Katmanduju so pred kratkim izdale prvi potni list v tej...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja