Francija uzakonja istospolne zakonske zveze

france-01-013013e 330

france-01-013013e 330Francoski parlament (na fotografiji) je v soboto potrdil najpomembnejši člen predloga zakona, ki bo legaliziral istospolne zakonske zveze. 297 poslank in poslancev je glasovalo za člen, ki definira zakonsko zvezo kot zvezo med dvema osebama in ne kot zvezo izključno med moškim in žensko. 97 jih je bilo proti. Člen so podprli socialisti francoskega predsednika Francoisa Hollanda ter podpornice in podporniki z levega političnega spektra. Proti je bila večina poslank in poslancev stranke Unija za ljudsko gibanje (UMP) bivšega predsednika Nicolasa Sarkozyja ter sredinski člani in članice parlamenta. Predlog je povzročil val shodov v podporo in protestov proti, o katerih smo že pisali na Narobe blogu.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da 55 do 60 % prebivalk in prebivalcev Francije podpira istospolne poroke, okrog 50 % pa tudi posvojitve otrok s strani istospolnih parov. Poročevalci in poročevalke napovedujejo, da bo zaradi velike podpore omenjenemu členu, sprejet celoten predlog zakona, ki bo zakonsko urejal tudi posvojitve. Parlamentarna razprava naj bi trajala predvidoma dva tedna, jutri bodo tako začeli z obravnavo več kot 5.000 amandmajev, večino katerih je vložila desno-sredinska opozicija.

Nekateri politični komentatorji in komentatorke menijo, da omenjeni predlog predstavlja največjo socialno reformo po ukinitvi smrtne kazni leta 1981. Pravosodna ministrica Christiane Taubira je dejala, da so srečni in ponosni, da so napravili prvi korak in da bodo uzakonili svobodo, v kateri bodo vsi lahko izbirali svojega življenjskega sopotnika oziroma svojo življenjsko sopotnico.
Na drugi stani pa je poslanec UMP Philippe Gosselin dejal, da je tovrstna zakonodaja le začetek trenda, ki si ga francoski ljudje ne želijo. »Danes zakonska zveza in posvojitve, jutri oploditev z biomedicinsko pomočjo in nadomestno materinstvo,« je utemeljil mnenje svoje stranke.

Francoska tiskovna agencija (AFP) poroča, da bo zakon stopil v veljavo sredi leta.

Eva Gračanin

Vir:
BBC >>>
Reuters >>>

Written By
More from Uredništvo

Raziskava o življenju LGBT-starejših

Društvo informacijski center Legebitra raziskuje potrebe starejših homoseksualnih in biseksualnih oseb, Zato...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja