Gaymerji kot “nova” subkultura

Gaymerji
GaymerjiCafe Kolaž, Gornji trg 15, Ljubljana
torek, 10.3.2015 ob 20.00

Študent kulturologije, Sebastian Pepelnak, bo na primeru svoje seminarske naloge o Gaymerjih predstavil “novo” subkulturo na preseku gamerske in LGBT subkulture.

Ker so Gaymerji še razmeroma neznano področje preučevanja, so zanimivi ravno zaradi te nevidnosti oziroma anonimnosti in seveda procesa svojega razkritja. Zato bodo ključne točke predstavitve: konstrukcija in vprašanje identitete – identifikacije; kongregacija oziroma skupnost; “gayming,” njihov pogled na svet in problemi, s katerimi se soočajo (homofobija in heteroseksizem); in nazadnje še medijske reprezentacije v povezavi s stereotipizacijo, z občinstvom in s financiranjem.

Gaymerska subkultura je unikatna, saj je subkultura v dvojnem smislu: v gamerski (video game culture) subkulturi in v LGBTQIA (Lesbian Gay Bi Trans Questioning Intersex Allies) subkuturi, vendar pa se zaradi predsodkov v obeh ne more popolnoma uvrstiti v nobeno, čeprav se po prepričanjih seveda bolj nagiba k LGBTQIA. To pa je utemeljeno in pričakovano, saj je ta še vedno bolj manjšinska, ker je tudi predmet homofobije in heteroseksizma, medtem ko gamerska seveda ni, saj je subkultura dominantne heteronormativne kulture. Vendar pa tudi gamerska subkultura ni brez predsodkov, saj je stereotipno znana po slabih socialnih veščinah komuniciranja in “neuspešnem” socialnem življenju, ki ga seveda definira dominantna ekstrovertirana potrošniška kultura Zahodnega sveta.

O avtorju:
Sebastian Pepelnak (1993) je študent drugega letnika kulturologije. Pri študiju se zanima za oblikovanje in konstrukcijo identitet, (ne)heteronormativnost, LGBTQIA subkulturo, status liminalnosti in norost, virtualne resničnosti v opoziciji do resničnosti in za vse, kar spremlja popkulturo.

Written By
More from Uredništvo

Še dva filmska večera

Kljub snežnim zametom se 26. lezbični in gejevski filmski festival odvija s...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja