Gejevski aktivist napaden zaradi Trans parade ponosa

stop nasilju

Včeraj dopoldne je bil v Beogradu v Sava Centru napaden gejevski aktivist in predsednik Gejevskega in lezbičnega centra Predrag Azdejković, ki je tudi eden izmed soorganizatork_jev prve trans parade ponosa.

Medtem ko je Azdejković zapuščal avtobus pred Sava Centrom, sta ga fizično in verbalno napadla dva mlada moška. Pri tem sta vanj vrgla kepo zmečkanega papirja, mu zagrozila, da pedri ne bodo spet korakali v njihovem mestu, in ga brcnila v trebuh. Napadalca sta potem zbežala, a Azdejković se je uspel ubraniti in ni bil poškodovan. Napad je prijavil policiji. Ta tako že išče storilca, ki ju je posnela varnostna kamera na avtobusu.

Azdjeković ni bil prvič žrtev nasilja iz sovraštva. Lani je bil namreč napaden na mednarodnem queerovskem festivalu Merlinka v Sarajevu, o čemer smo že pisali na Narobe blogu. Takrat so neznanci vdrli v kino Kriterion med debato po filmu in napadli udeleženke_ce: eden izmed njih je bil tudi Azdejković.

Napadalca sta Azdejkovića napadla tudi, ker je eden izmed soorganizatork_jev trans parade ponosa v Beogradu, ki bo 20. septembra. Namen parade ponosa je izpostaviti konkretne težave, s katerimi se soočajo transspolne in cisspolno nenormativne osebe, in o čemer smo tudi že pisali na narobe blogu.

Viri:
Sporočilo Gejevskega in lezbičnega centra o napadu hranimo v uredništvu.
Ostali prispevki: Martin Gramc

Sedem mednarodnih aktivistk_ov, za katere še niste slišale_i, pa bi morale_i

Mnoge domače, lokalne in regionalne aktivistke_e poznamo s televizijskih ekranov, spleta in...
Preberi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja