Glasovanje za Bodečo Nežo

Glasujete lahko za najbolj seksistično izjavo leta, ki bo nagrajena z bodečo nežo, ki jo podeljujeta kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete.

Glasujete lahko do 4. marca do 23.59 ure. Rezultati glasovanja bodo predstavljeni 6. marca ob 21. uri v Socialnem centru Rog. Ker so seksistične izjave v javnem diskurzu vsakodnevne in največkrat ne doživijo refleksije, jih bodeča neža zbira, analizira in komentira ter izpostavlja javni kritiki.

Povezava do glasovanja: http://bodeca-neza.spol.si/izjave

Za bodečo nežo 2018-2019 je nominiranih 28 izjav, ki so jih posameznice_ki prijavile_i preko spletnega obrazca in za katere je delovna skupina Rdečih zor in Spol.si presodila, da ustrezajo merilom seksističnega govora.

Največ nominacij si je prislužil pevec Jan Plestenjak, ki je prispeval kar pet izjav, z dvema nominacijama mu sledita Andrej Perko, psiholog, ter športni novinar Saša Jerković. Med preostalimi nominiranci_kami so se znašli_e tudi Vlasta Nussdorfer, nekdanja varuhinja človekovih pravic, Jure Mastnak, imitator in radijski novinar, dr. Igor Pribac, filozof in predavatelj na FF, Viljem Ščuka, pediater in psihoterapevt, Aljoša Preskar, ginekolog, Jakob Koren, predstojnik Ginekološko-porodniškega oddelka v Splošni bolnišnici Celje, Katarina Živec, specialistka plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, Zmago Jelinčič Plemeniti, predsednik SNS, Vinko Vasle, upokojeni novinar in kolumnist, Boštjan J. Turk, pravnik in kolumnist pri Svet kapitala, Milena Miklavčič, pisateljica in pubicistka, Vesna Juvan, predsednica društva Sijaj, Boštjan Tušek, novinar 24ur.com, Branko Gradišnik, pisatelj, kolumnist in prevajalec, Jaka Lopatič, novinar spletnega portala Siol, Janez Suhadolc, oblikovalec stolov, ter Boštjan Fon, novinar.

Začetki Bodeče Neže segajo v januar 2013, ko je v kolektivu Rdeče zore nastala ideja o Sramotilnem stebru, na katerem so se zbirale in komentirale seksistične izjave. Isto leto so med 14. festivalom Rdeče zore feministične iniciative in posameznice Sramotilni steber nadgradile z bodečo nežo, ki je bila prvič podeljena na mednarodni dan žensk 8. marca 2013. Leta 2015 se je iniciativi pridružil spletni portal spol.si. Motiv za nagrado je ustvarila stripovska umetnica in ilustratorka Anna Ehrlemark.

Izdaja
Written By
More from Uredništvo

Plakatna akcija Kampanje za vse družine

Pri kampanji »Za vse družine! Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice.«,...
Read More