IAS Vancouver

IAS logo full horizontal

Med 19. in 22. julijem je v organizaciji International AIDS Society v Vancouvru potekala konferenca o patogenezi, zdravljenju in preprečevanju okužbe s HIV (IAS Conference on HIV Pathogenesis, Treatment and Prevention). Udeleženci in udeleženke so v izjavi pozvali k čim zgodnejšem dostopu do protiretrovirusnih zdravil za osebe s HIV-om in dostopu do PrEP-a (preventivno zdravljenje) za osebe iz skupin, najbolj ranljivih za okužbo s HIV-om.

Takojšnje zdravljenje HIV pozitivnih oseb, ne glede na koncentracijo CD4 celic ali virusno breme, je kot možnost do sedaj uvedlo 10 držav. Tudi letos objavljeni izsledki raziskave START so pokazali prednosti zgodnejšega začetka zdravljenja (ko je koncentracija CD4 celic višja od 500 celic/mm3). Na konferenci predstavljeni izsledki raziskave, izvedene v okviru programa RAPID, ki ga izvaja sanfranciška General Hospital, pa so pokazali prednosti pričetka zdravljenja okužbe s HIV takoj po diagnozi. Uporabniki programa so dosegli nezaznavno virusno breme v povprečju 56 dni po pričetku terapije –tisti, pri katerih so zdravljenje pričeli glede na koncentracijo CD4 celic, pa šele po 283 dneh.

Podpisniki izjave so poudarili pomen preprečevanja širjenja epidemije s pomočjo PrEP-a kot enim od orodij kombinirane preventive, sicer pa so na konferenci predstavili kar nekaj izsledkov študij, ki potrjujejo koristnost in učinkovitost PrEP-a pri preprečevanju novih okužb s HIV-om.

Vir:

http://vancouverconsensus.org/

http://www.ias2015.org/

 

 

Tags from the story
Written By
More from Mitja Ćosić

Prelomna odločitev sodišča: Diskriminacija oseb s hivom pri dostopu do zdravstvenih storitev ni dopustna

Pred je kratkim prišlo do pomembnega mejnika na področju pravnega varstva oseb,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja