In memoriam: Larry Kramer

V 85. letu starosti je umrl Larry Kramer, dramatik, pisec, filmski producent, zagovornik javnega zdravja in nepopustljiv aktivist za pravice gejev in oseb, ki živijo s hivom in z aidsom. Sožalna sporočila prihajajo z vsega sveta. Poklanjajo se mu številne_i zvezdnice_ki, med njimi Elton John in Julia Roberts.

V začetku 80-ih letih prejšnjega stoletja je bil Kramer priča prvim primerom bolezni aids v ZDA, saj so zboleli in umrli nekateri njegovi prijatelji. Ignoranca ameriške vlade ob pojavu aidsa ter apatija gejev ga je spodbudila k soustanovitvi organizacije Gay Men’s Health Crisis (GMHC), ki je sčasoma postala največja svetovna zasebna organizacija, ki nudi podporo osebam, ki živijo z aidsom. Ker je želel svoj aktivizem preliti v nadaljnjo akcijo, je leta 1987 ustanovil koalicijo ACT UP (AIDS Coalition to Unleash Power). Gibanje je dobilo široko javno priznanje, saj je spreminjalo in še vedno spreminja javnozdravstvene politike in odnos do ljudi, ki živijo z aidsom.

Iz tega obdobja je njegovo najbolj znano dramsko delo Normalno srce (1985) , ki je poželo pohvale kritičark_ov za kronološki zapis pustošenja epidemije aidsa v New Yorku. Leta 2014 so po njem posnele_i istoimenski film z Mattom Bomerjem, Markom Ruffalom in Julio Roberts v glavnih vlogah. Film je prejel dva emmyja, in sicer za izjemen televizijski film in masko. Drama Normalno srce je dostopna v slovenščini,  prevedle_i so jo pri Založbi ŠKUC. V slovenščino je prevedla še knjigo Tragedija današnjih gejev, ki jo je Kramer napisal leta 2005. S svojim prvim romanom Faggots iz leta 1978 pa je sprožil moralizirajočo javno polemiko zaradi sproščenega opisovanja promiskuitete in jemanja drog v gejevski skupnosti.

Kramerja se mnogi spominjajo zaradi njegovega provokativnega in brezkompromisnega javnega udejstvovanja, pri čemer se je razšel z nekaterimi skupinami in posamezniki v gejevski skupnosti, pridobil pa si je tudi nekaj nasprotnikov. Mnogi od njih so se mu ob smrti poklonili zaradi njegovih dosežkov. Dr. Anthony Fauci, dolgoletni direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni je za New York Times dejal: »Ko si enkrat pogledal prek njegove retorike, si ugotovil, da so besede Larryja Kramerja smiselne in da ima zlato srce.« Po njegovih besedah je imel Kramer osrednjo vlogo pri razvoju zdravljenja za osebe, ki živijo s hivom, prizadeval pa si je tudi za hitro uvajanje novih zdravil.

Za Kramerjem, ki je tudi sam živel s hivom, žaluje mnogo ljudi po vsem svet. Med njimi tudi njegov mož arhitekt David Webster, s katerim je živel 29 let.

Larry, hvala, ker si pomagal utirati pot, po kateri zdaj hodijo nove generacije aktivistk_ov.

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Srečno 2017

Eno   avanturistično, bleščavo, cingljajoče, čivkajoče, dinamično, entuziastično, frfrajoče, goreče (od strasti),...
Read More