Institucije EU so obeležile Mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji

idahot 2015 330

Skoraj vse večje institucije EU so v nedeljo, 17. maja, obeležile Mednarodni dan boja proti homofobiji transfobiji in bifobiji (IDAHOT). Izjave za javnost so tako podali pri Evropskem parlamentu, Evropski komisiji in Evropski službi za zunanjepolitično delovanje.

Visoka predstavnica EU, Federica Mogherini, je v izjavi, ki jo je objavila v imenu EU, potrdila zavezo EU po zavračanju diskriminacije na kakršnikoli podlagi. Dodala je, da na Mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji EU podpira LGBTI-osebe po svetu pri njihovem boju proti diskriminaciji na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete. Pri tem je citirala Splošno deklaracija o človekovih pravicah, ki med drugim pravi, da so vsi ljudje rojeni enaki v dostojanstvu in pravicah. »EU bo še naprej zagovarjala ukrepe za boj proti diskriminacij in nasilju nad LGBTI-osebami in aktivno promovirala njihove pravice,« je za konec zapisala Moghereni.

Komisarka za pravosodje Vera Jourová je objavila video sporočilo in izjavo, v kateri je potrdila svojo zavezo po sprejetju evropske protidiskriminacijske zakonodaje, ki bo vključevala tudi osebno okoliščino spolne usmerjenosti. Pojasnila je, da pri pridobivanju podpore za direktivo o enakem obravnavanju (Equal Treatment Directive) tesno sodeluje z državami članicami EU. Direktiva, za katero si prizadeva, da bi bila sprejeta v najkrajšem možnem času, naj bi nadgradila zaščito pred diskriminacijo. Pri tem je dodala, da le brez diskriminacije vsaki_emu posameznici_ku lahko zagotovimo možnost za polno sodelovanje v socialnem in ekonomskem življenju.

V imenu Evropskega parlamenta sta izjavo objavila podpredsednik in podpredsednica, Dimitrios Papadimoulis in Ulrike Lunacek. Med drugim sta zapisala, da je diskriminacija na podlagi spolne usmerjenosti v EU nezakonita in prepovedana in da Evropski parlament podpira civilno družbo na tem področju. Pri tem se zavedata, da se boj za enakost nadaljuje: »Vsa družba mora biti aktivna pri zmanjševanju predsodkov, saj je to aspekt, ki zadeva vsakogar.«

Predsednik Evropskega parlamenta pa je tvitnil: »Še vedno je treba veliko postoriti, da bi končali homofobijo in diskriminacijo v EU. To je tako politična kot kulturna bitka.«

Čeprav se tudi politiki_čarke vedno bolj zavedajo, da ne gre samo za diskriminacijo in nasilje na podlagi spolne usmerjenosti, ampak tudi spolne identitete in spolnega izraza, sta slednji osebni okoliščini še vedno premalokrat naslovljeni. Podpora politikov_čark v boju proti homofobiji, transfobiji in bifobiji je dobrodošla in pomembna. Preden pa jim začnemo preveč navdušeno ploskati, bi rada izpostavila naslednje: morale_i biti pozorne_i, kaj politiki_čarke in druge javne osebnosti, ki so sicer proti homofobiji, transfobiji in bifobiji, pravijo o revščini, represiji na zunanjih mejah EU, degradaciji okolja, vzponu vedno bolj represivnih režimov, tudi v EU, rasizmu, islamofobiji, če naštejem le nekaj trenutno najbolj izpostavljenih tem kršenja človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Pravica, ki jo uživajo le izbrane_i, ni pravica, ampak privilegij.

Viri:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Včeraj obe paradi ponosa v Beogradu minili v prazničnem vzdušju

V nedeljo sta v Beogradu potekala tretja parada ponosa in prva parada...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja