Izjava Kampanje za vse družine

Objavljamo izjavo za javnost Kampanje za vse družine z naslovom “Pričakujemo sprejem Družinskega zakonika”.

Pri kampanji Za vse družine! pričakujemo sprejem Družinskega zakonika v prvem branju, saj gre uresničitev temeljnih civilizacijskih vrednot, ki smo se jim zavezali tudi v slovenski Ustavi. Ta v 14. členu pravi: »V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Vsi so pred zakonom enaki.«

>

Sprejem Družinskega zakonika je korak naprej pri pluralizaciji in demokratizaciji Slovenije. Nov Družinski zakonik omogoča kvalitativni dvig demokratičnih standardov pri nas, ker prekinja dolgoletno tradicijo sistemske diskriminacije otrok v istospolnih družinah in istospolnih parov. Ko bo Družinski zakonik sprejet, bo država končno omogočila celostno zaščito in varstvo vseh otrok, ne glede na tip družine, v kateri odraščajo. Vsi starši, ne glede na njihovo spolno usmerjnost in ne glede na to ali so biološki ali socialni, bodo končno za varstvo in skrb svojih otrok imeli zakonske pravice in dolžnosti. Poleg tega bodo istospolni pari lahko sklenili zakonsko zvezo in živeli v zunajzakonski skupnosti in bodo deležni vseh socialnih in ostalih temeljnih človekovih pravic, ki jim pripadajo, kot življenjski skupnosti, in ki jim jih sedanji Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti odreka.

Nov Družinski zakonik sledi odločbi Ustavnega sodišča, ki je soglasno odločilo, da je 22. člen ZRIPS, ki ureja dedovanje, v neskladju z ustavo. Skupaj z uveljavljanjem enakosti pred zakonom pa Družinski zakonik zakonodajo smiselno prilagaja dejanskemu stanju na področju družinskih razmerij.

Nov Družinski zakonik bo tako na zakonodajni kot tudi na ravni družbenih in medosebnih odnosov zagotovil in pospešil procese odpravljanja diskriminacije in izključevanja. Samo v solidarni družbi, v družbi spoštovanja sebe, drugih in temeljnih človekovih pravic, lahko posameznice in posamezniki razvijemo in uresničimo svoje potenciale ter s tem prispevajo k splošnemu družbenemu razvoju.

Pri kampanji »Za vse družine! Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice.« pozorno spremljamo in analiziramo prvo obravnavo Družinskega zakonika. Kampanja že mesece, gradi na podpori Družinskemu zakoniku na osnovi dejstev, informacij, znanstvenega diskurza, stroke in demokratične, spoštljive razprave. Zavestno smo se odločili, da danes ne pridemo ne pred, ne v parlament, ker nočemo biti del spektakla, ki so ga pripravili nasprotniki Družinskega zakonika. Po našem prepričanju gre za razpravo o izjemno resni in občutljivi tematiki, ne pa za navijaški dogodek. Poslanke in poslanci namreč odločajo o naših življenjih. Odločajo o življenjih naših otrok. Nas je pa veliko volilk in volilcev, ki razpravo spremljamo z distance, v miru in v razmisleku pripravljamo nove izraze podpore podpore Družinskega zakonika. Naša pričakovanja so visoka, prepričani smo namreč, da je po več kot 17 letih boja za enakost pred zakonom čas, da Slovenija naredi odločilen korak v smeri civilizacijskih vrednot, ki smo jim prisegli.

Kampanja Za vse družine!

 

Partnerji kampanje:

Nevladne organizacije in civilno-družbene iniciative:

Amnesty International Slovenije

DIH – Društvo za integracijo homoseksualnosti

Društvo informacijski center LEGEBITRA

Društvo Parada ponosa

Mirovni inštitut

Rozalija

Škuc LL

Zavod za kulturo raznolikosti Open

Podmladki političnih strank:

Mladi forum socialnih demokratov

Mladi liberalni demokrati

Zares aktivni

Written By
More from Uredništvo

Gibanje za Družinski zakonik

Gibanje za Družinski zakonik, koordinacija civilno-družbenih organizacij in političnih strank, se je...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja