Jenkova nagrada Kristini Hočevar

aluminij 330 copy

aluminij 330 copyPrejšnji četrtek je v Medani v Goriških Brdih Jankovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let prejela Kristina Hočevar za pesniško zbirko Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda. Komisija v sestavi Darje Pavlič, Marka Golje, Irene Novak Popov, Janeza Ramovša in Vena Tauferja je Kristinino zbirko izbrala med 150 različnimi pesniškimi zbirkami. Poleg nagrajenke so bili za priznanje nominirani še Esad Babačić z zbirko Prihodi, odhodi, Andrej Brvar z zbirko Material, Katja Gorenčan z zbirko Trpljenje mlade Hane in Vlado Žabot z zbirko Sveta poroka.

Pesniška zbirka Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda, ki je lani izšla v zbirki Lambda pri Založbi ŠKUC, je Kristinina peta pesniška zbirka. Nominirana je bila tudi za letošnjo Veronikino nagrado, ki je se podeljuje za najboljšo pesniško zbirko leta.

“Zdi se mi, da si knjiga zasluži nagrado. Nisem pa toliko razmišljala o tem, saj je bilo polno spremljevalnih dogodkov, kar je bilo kar mučno, zato nisem toliko razmišljala o pričakovanjih,” je po prejemu nagrade dejala nagrajenka. Nagrade je vesela, pravi, zanimanje za njeno pesniško zbirko se bo verjetno zdaj povečalo, vendar sama ne bo drugače delala.

Predsednik društva slovenskih pisateljev (najbrž tudi pisateljic) Veno Taufer pa je med drugim dejal, da je vsako leto nominiranih več pesniških zbirk v primerjavi s preteklimi leti. Zato ima komisija z izborom težko delo, vendar so na koncu nominirana res le tista dela, ki pomenijo vrh slovenskega pesništva.

Kristini iskreno čestitamo in držimo pesti za nadaljnje uspehe.

Eva Gračanin

Vir:
MMC >>>
Narobe blog >>>

 

Written By
More from Uredništvo

Karaoke na Metli

V Kulturnem centru Q – klubih Tiffany in Monokel vas v petek,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja