Koroška Pride

Foto: Arhiv Koroška Pride

Ideja o koroški Paradi ponosa je zrasla preteklo poletje in se razvija v rokah skupine pogumnih Korošic. Razlog, po njihovih besedah, je bil in še vedno je – preprost: Rade bi bile to, kar so, tam, kjer so doma. Z zagonom projekta #zakajparada, kjer so zbirale anonimne izjave o tem, kako Parado doživljajo drugi_e, so hitro doumele, da varno okolje na Koroškem terja več od letnega protesta.

Gibanje, ki vključuje Parado, ki jo planirajo letos v jeseni, vzpostavlja potreben varen prostor, eden od trenutnih ciljev pa je tudi zagotovitev fizičnega prostora v Slovenj Gradcu. Posvečajo se ustvarjanju izobraževalnih, kulturnih, družbenih, ekoloških, zabavnih dogodkov in vsebin ter večernemu programu.

Vseh se lotevajo z védenjem, da so, ko gre za »Koroška Pride«, primarno članice LGBTQIA+ skupnosti, so pa tudi mnogo več: ženske, feministke, prebivalke podeželja, študentke, prekarke, ki se zavzemajo za sto in en cilj, ki jih želijo uresničevati na domačem pragu. Njihov namen prepreda rdeča nit, ki omogoča izgradnjo varnega doma za vse brez izjem, odprto skupnost s poudarkom na ljubezni, ki jim je na Koroškem (včasih) manjka.

V drugi polovici poletja lahko pri njih pričakujete najmanj en literarni večer, feministično okroglo mizo, zagotovo še kakšno čistilno akcijo, delavnice izdelave transparentov za petkove – in druge – proteste, športni dan in še kaj. Dobrodošle_i pod mavrico!

Vabljene_i tudi na pogovor s Koroška Pride o decentralizaciji, ki ga gosti Mladinski center Legebitra v torek, 18. avgusta 2020, od 18. do 20. ure. Več o pogovoru na: https://www.facebook.com/events/660511604821243/

Tags from the story
Written By
More from Katja Šneler

36. Festival LGBT filma

Prihaja tisti čas v letu, ko se tradicionalno odvija Festival LGBT filma,...
Read More