Ženske z levega brega in poslušalnica z Edith Piaf

pariswasawoman-300x242

pariswasawoman-300x242Lezbično-feministična univerza vas vabi v petek, 27. aprila 2012, ob 19.00 v klub Tiffany na prvi del cikla Lezbične skupnosti v času in prostoru – Ženske z levega brega.

Debatirale bomo o krogu ameriških in angleških izseljenk, ki so se v prvi polovici 20. stoletja zbirale na pariškem levem bregu ter se s svojim pisanjem, založništvom, literarnimi saloni, umetnostjo in pokroviteljstvom za vedno zapisale v lezbični zgodovinski spomin. Obenem bomo razpravljale tudi o pomenu lezbične skupnosti danes.

Doma preberite naslednje poglavje iz knjige Ženske z levega brega, avtorice Shari Benstock (ŠKUC Vizibilija,2004) – Sočasna bivanja: štiri življenja na St. Germainu, str. 115 – 153.

Od 21.00: Glasbena poslušalnica – Edith Piaf

edit-piaf-in-marlene-dietrich-kissEdith Piaf (1915-1963) je bila največja francoska pevka šansonov in balad. Rodila se je v ulično-barsko performerski družini. Njen izjemen glas in performans so odkrili v 1930-ih, ko je pričela nastopati v največjih pariških klubih, kjer so ji nadeli naziv La Môme Piaf.  Med drugo svetovno vojno je sodelovala tudi s francoskim uporniškim gibanjem.

Imela je več razmerij z ženskami, med njimi naj bi imela afero tudi z igralko Marlene Dietrich. Leta 1940 je nastopila v filmu Le Bel Indifférent gejevskega filmarja Jeana Coucteuja.
Prisluhnile bomo predvsem njenim pesmim iz 1930-ih.

Ob 22.00 zavijemo v Galerijo Alkatraz na otvoritev razstave ilustratorke in slikarke Alenke Sottler – Dober dan.

Lezbično-feministična univerza zagotavlja varen ženski prostor, zato so dogodki v okviru le-te namenjeni le njim.

Dogodek podpira MOL in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany)

Written By
More from Uredništvo

Trio Debilana se gre desant na Tiffany

Petek, 28.8.2009 ob 23h Nepozabni trio Debilana, pravi poletni ljubljanski hit, se...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja