Mesec ponosa v luči pandemije

Kot vse kaže, bodo številna mesta v naši bližnji in daljni okolici pripravila parade ponosa v jeseni ali pa prihodnje leto. Kljub temu, da je koronavirus globoko posegel v življenja ljudi po vsem svetu, ostajamo pozitivne_i in odgovorne_i. Ne glede na to, da so nekateri dogodki odpovedani, nekateri prestavljeni na kasnejši datum, potekajo številne aktivnosti in dogodki, ki obeležujejo mesec ponosa. Spremljamo jih lahko na spletu in tudi v živo. Pa poglejmo malo naokoli.

Hrvaška

Zagreb

Parada ponosa, ki vsako leto poteka v Zagrebu je najdlje trajajoči politični protest LGBTIQ+  na Hrvaškem. Odvija se vsako drugo soboto v juniju in sicer že 18 let. Letos je zaradi spremenjenih razmer parada ponosa prestavljena na 19. september 2020. Več o dogodkih in dogajanju najdete na https://www.zagreb-pride.net/hr/, https://www.facebook.com/events/261491785170509/

Split

V Splitu letos obeležujejo 10. obletnico parade ponosa, ki bo ravno tako prestavljena na kasnejši datum. Ne glede na to pa se bodo še naprej odvijali številni dogodki, ki spremljajo mesec ponosa. Najdete jih lahko na  https://www.facebook.com/lgbt.pride.split/ in https://www.instagram.com/splitpride/

Več: https://www.expatincroatia.com/pride-parade-croatia/

Italija

Tudi številnih mestih v Italiji, kjer se tradicionalno že vrsto let odvijajo različni dogodki v znak podpore in praznovanja skupnosti LGBTIQ+, bo letos potek dogajanja spremenjen. Parade ponosa v nekaterih mestih niso odpovedane, vendar pa bodo potekale v drugačni obliki, in sicer kot spletni dogodki ali pa manj številčni simbolični dogodki v živo. V nekaterih mestih pa so manifestacije prestavljene na kasnejše datume.

Med drugim nas vabijo na prvi Globalni pride, ki bo potekal 27. junija.

Več: https://wearegaylyplanet.com/italia/gay-pride-italia-date-2020/

Avstrija

Tudi naše_i severne_i sosede_je niso ostale_i brez idej, kako kljub omejujočim razmeram še vedno praznovati mesec ponosa in kako z mavrico obarvati dogodke LGBTIO+.

Gradec

V Gradcu letos parada ponosa ne bo potekala kot običajno, vendar jih to ne bo ustavilo. Pozivajo nas, da se pridružimo njihovi iniciativi 27. in 28. junija 2020 in izobesimo mavrične zastave ter fotografije objavimo na družabnih omrežjih, jih označimo https://www.facebook.com/events/1089100344808012/ ter na ta način praznujemo skupaj. Nadejajo se izvedbe parade ponosa, in sicer v septembru, več informacij pa lahko najdete https://www.facebook.com/events/326754984916783/

Dunaj

Z Dunaja nam sporočajo, da se bodo udeležile_i Global pride-a in nas vabijo, da se jim pridružimo. Kot že omenjeno bo potekal 27. junija 2020. Več informacij o dogodku najdete na https://viennapride.at/en/, več o drugih dogodkih pa na https://www.facebook.com/ViennaPride/ in https://www.facebook.com/lgbtvienna/. Vienna Pride je največji dogodek LGBTIQ v Avstriji in je potekal od 7. do 20. junija 2021.

Nemčija

Berlin

Berlin se pridružujem drugim mestom, ki so se odločila za organizacijo spletne parade ponosa. Različni dogodki se bodo odvijali  od 24. do 26. junija 2020, parada ponosa pa bo potekala 25. julija 2020 in obljublja raznolik program za vse vrste okusov. Takoj ko bodo informacije na voljo, boste obveščene_i, najdete pa jih lahko na https://csd-berlin.de/, https://www.misterbandb.com/gay-events/germany/berlin/gay-pride, https://www.facebook.com/BerlinerCSD/.

Nizozemska

Amsterdam

Bogato dogajanje v sklopu amsterdamske parade ponosa bo na žalost potekalo šele med 6. in 8. avgustom 2021. Organizatorke_ji si v sklopu zmožnosti še vedno prizadevajo in iščejo načine za organizacijo manjših dogodkov. Pridružujejo pa se Global pride-u, kjer bomo lahko skupaj praznovale_i. Več informacij o sami paradi ponosa in spremljajočih dogodkih najdete na https://pride.amsterdam/?lang=en, https://www.facebook.com/prideamsterdam/, https://www.facebook.com/events/189320502294243/ .

Velika Britanija

London

Iz Londona nam bodo kljub odpovedi letošnje parade ponosa, ki je prestavljena na poletje 2021, postregle_i z bogatim spletnim programom in nekaterimi dogodki, ki bodo dostopni skozi vse leto. Organizatorke_ji bodo še naprej izvajale_i zastavljene cilje za leto 2020, vzpostavile_i pa so tudi »digital community hub«, ki je namenjen podpori marginaliziranim skupinam LGBTIQ+.  Spremljate jih lahko na https://prideinlondon.org/news-and-views/pride-in-london-parade-to-return-in-2021, https://www.facebook.com/LondonLGBTPride/, https://www.timeout.com/london/things-to-do/pride-in-london-your-ultimate-guide.

Verjamem, da je letošnji mesec ponosa še toliko bolj pomemben in da se kot posledico razmer v preteklih mesecih, še bolj zavedamo vrednosti sodelovanja in spoštovanja, ki sta med ključnimi sporočili gibanja za svobodo in enakopravnost vseh, ne glede na osebne okoliščine.  Družijo nas  zgodbe enakosti in raznolikosti, ki jih lahko praznujemo skupaj in s tem vnesemo mavrico tudi tja, kjer je še ni.

Tags from the story
Written By
More from Katja Šneler

Jaz sem Ruth

Ruth Ellis se je rodila 23. julija 1899 v Springfieldu, v  Illioisu...
Read More