Na tokratnih poletnih olimpijskih igrah v Riu nastopa 44 razkritih športnikov_ic LGB 

Eva Gračanin v članku in intervjuju z naslovom Olimpijske komite Slovenije: Šport treba ločevati od politike, v katerem kritično preizprašuje domnevno apolitičnost olimpijskega komiteja Slovenije, hkrati pa dokazuje njegovo hipokrizijo glede tega, zapiše: „Skrivanje za deklarirano apolitičnostjo kaže na nespoštovanje raznolikosti med športnicami in športniki, gledalci in gledalkami, novinarkami in novinarji ter vsemi preostalimi ljudmi, ki so del olimpijskega gibanja. Zahtevati od istospolno usmerjenih športnikov in športnic, da na olimpijskih prizoriščih ne smejo na kakršenkoli način pokazati svoje spolne usmerjenosti, je enako kot od temnopoltih športnic in športnikov zahtevati, da na olimpijskih prizoriščih slečejo svojo kožo“.

Zdi se, da je z zapisanim kar nekako preroško napovedala pozitivni trend, saj na tokratnih olimpijskih igrah v Riu, ki so se začele v petek, 5. avgusta, prisostvuje že kar 44 razkritih športnikov_ic LGB, od tega 11 športnikov in kar 33 športnic. Po do sedaj znanih podatkih ni nobene_ga razkrite_ga transpolne_ga športnika_ice. Sodelujeta pa poročena para, angleški igralki hokeja na travi Helen Richardson-Walsh in Kate Richardson-Walsh ter nizozemski igralki prav tako hokeja na travi Maartje Paumen in Carlien Dirkse van den Heuvel. Za najbolj mavrično reprezentanco letos velja angleška, saj imajo največ športnikov_ic LGB.

Če primerjamo omenjene številke s številkami poletnih OI v Londonu leta 2012, ko je bilo le 23 razkritih športnikov_ic LG, gre za zavidljivo povečanje števila deklariranih športnikov_ic LG in kaže na veliko bolj sproščeno družbeno, pa tudi športno ozračje glede sprejemljivosti LG-oseb.

To pot je zanimivo, da Združene države Amerike nimajo niti enega geja v svoji reprezentanci, a kar nekaj lezbijk in trenerk, žensko nogometno ekipo pa vodi pa vodi lezbična trenerka Jill Ellis. Poleg omenjene sta na OI-ju še dve lezbični trenerki: Alyson Annan vodi nizozemsko ekipo za hokej na travi in Pia Sundhage vodi švedsko žensko nogometno reprezentanco.

Greg Louganis, dobitnik številnih zlatih odličij in najboljši skakalec v vodo vseh časov, potuje z ameriško reprezentanco za skakanje v vodo kot mentor, enako kakor leta 2012. Jahalec Robert Dover, ki je tekmoval kar na šestih olimpijskih igrah, pa je trener ameriškega tima za dresurno jahanje.

Kar lepo število športnikov_ic LG pa bo tekmovalo tudi na paraolimpijskih igrah, ki se bodo odvile po olimpijskih igrah: Angela Madsen  bo tekmovala v atletiki, Jen Armbruster in Aysa Miller bosta tekmovali za ameriško moštvo goalball, Lee Pearson se bo vrnil v jahalni disciplini, Moran Samuel bo predstavljal Izrael v veslanju, Claire Harvey pa bo tekmovala za Veliko Britanijo v atletiki.

Čeprav se sliši dokaj idilično, pa je treba povedati, da Brazilija slovi po tem, da ni preveč prijazna do populacije LGBT, čeprav ima njihova reprezentanca štiri LG-predstavnice_ke, med drugim tudi Iana Matosa, skakalca v vodo. Prav tako je trener njihovega konjeniškega tima, ki je verjetno najstarejši razkriti gej letos na OI, George Morris (njegov partner je Brazilec). Morissa imenujejo tudi boter ameriškega konjeništva. Pri starosti 78 let je razkril, da je gej v svoji avtobiografiji, ki je izšla letos na začetku leta, čeprav priznava, da tega nikoli niti ni skrival. Sicer pa njegov prvi nastop na olimpijskih igrah sega daleč nazaj v leto 1956. Leta 1960 je bil drugi na OI v Rimu, in si s tem priboril srebrno medaljo.

Kot zanimivost še povejmo, da sta prva znana športnika, geja, v zgodovini modernih OI, po zdaj znanih podatkih nemški atlet Otto Peltzer in nemški kipar Renée Sintens iz OI leta 1928; v zgodovini OI pa naj bi bilo skupno 257 olimpijskih in 11 paraolimpijskih razkritih športnikov_ic LGB ter 10 olimpijskih rezervnih športnikov_ic.

To, da Brazilija resnično ni najbolj naklonjena LGBT-osebam, pa so gledalci_ke pokazale na ženskih nogometnih tekmah. Viri navajajo, da so bile L-športnice iz ZDA, Kanade in Avstralije na nogometnih tekmah priča žaljivkam zaradi svoje spolne usmerjenosti. Natančneje, gledalci_ke so jih zmerjali z.žaljivkami, kot so ‘bicha’, kar je ekvivalent španskemu izrazu ‘puta’ (kurba), in ‘zika’, namenjene pa so bile ameriški ženski nogometni ekipi ob otvoritveni tekmi z Novo Zelandijo. Enako je bilo tudi na tekmi ženskih nogometnih ekip med Kanado in Avstralijo.

In ko že govorimo o brazilski nenaklonjenosti gibanju LGBT in kršenju človekovih pravic kot pravic LGBT (ki so jih Združeni narodi v resoluciji  o spolni usmerjenosti in spolni identiteti sprejeli junija letos), naj še dodamo, da se je pred kratkim pojavil tudi apel Amnesty International, ki je opozoril, da se je v Braziliji od leta 2009, ko so izvedele_i, da bodo gostile_i olimpijske igre, policijsko nasilje predvsem nad najrevnejšimi prebivalkami_ci Ria izjemno povečalo. V zadnjih 7 letih je, tako navaja AI, pod policijskimi streli umrlo 2500 ljudi, letos pa jih je umrlo že 100. Po večini gre za mlade temnopolte osebe. Nekaj podobnega smo videle_i že leta 2014, ko je Brazilija gostila svetovno prvenstvo v nogometu in se je policijsko nasilje v Riu de Janeiru povečalo kar za 40 odstotkov. To se na letošnjih OI ne bi smelo ponoviti, ampak kakor smo pravkar zasledile_i, je na tisoče Brazilk_cev ob veliki prisotnosti policije nekaj ur pred začetkom OI protestiralo in pozivalo vlado, da naj rajši vloži denar v ljudi, njihovo izobrazbo, zdravstvo ipd. kot pa milijarde v olimpijske igre, zaradi katerih čutijo posledice prav najrevnejši, kar še enkrat kaže na to, da OI še zdaleč niso le apolitični dogodek, kakor je opozorila Gračanin.

Za konec le še zaželimo najboljšim (razkritim ali nerazkritim LGBT) športnikom_icam vse najboljše na njihovih tekmah in čim več odličnih rezultatov!

Poglejmo si še kdo so LGB-športniki_ice na letošnjih OI v Riu  (# športnik_ica, katere_ga ime je bilo dodano na spisek po originalnem seznamu, ki je bil narejen 11. julija 2016):

Nicola Adams(Velika Britanija, boks)
Seimone Augustus  (ZDA, košarka)
Tom Bosworth (Velika Britanija, hitra hoja)
Tom Daley (Velika Britanija, skoki v vodo)
Carlien Dirkse van den Heuvel (Nizozemska, hokej na travi)
Lisa Dahlkvist (Švedska, nogomet)
Elena Delle Donne # (ZDA, košarka)
Katie Duncan (Nova Zelandija, nogomet)
Nilla Fisher (Švedska, nogomet)
Amini Fonua # (Tonga, plavanje)
Larissa França (Brazilija, odbojka na mivki)
Edward Gal (Nizozemska, jahanje)
Kelly Griffin # (ZDA, rugbi)
Brittney Griner (ZDA, košarka)
Carl Hester (Velika Britanija, jahanje)
Michelle Heyman (Avstralija, nogomet)
Mélanie Henique # (Francija, plavanje)
Stephanie Labbe # (Kanada, nogomet)
Alexandra Lacrabère # (Francija, odbojka)
Hedvig Lindahl (Švedska, nogomet)
Ari-Pekka Liukkonen (Finska, plavanje)
Robbie Manson (Nova Zelandija, veslanje)
Hans Peter Minderhoud (Nizozemska, jahanje)
Ian Matos (Brazilija, skoki v vodo)
Angel McCoughtry (ZDA, košarka)
Nadine Müller # (Nemčija, met diska)
Marie-Eve Nault (Kanada, nogomet)
Ashley Nee # (ZDA, slalom s  kajakom)
Maartje Paumen (Nizozemska, hokej na travi)
Mayssa Pessoa (Brazilija, odbojka)
Jillion Potter # (ZDA, rugbi)
Megan Rapinoe (ZDA, nogomet)
Helen Richardson-Walsh (Velika Britanija, hokej na travi)
Kate Richardson-Walsh (Velika Britanija, hokej na travi)
Carolina Seger # (Švedska, nogomet)
Caster Semenya (Južna Afrika, atletika)
Martina Strutz # (Nemčija, skok s palico)
Melissa Tancredi # (Kanada, nogomet)
Susannah Townsend # (Velika Britanija, hokej na travi)
Sunette Stella Viljoen # (Južna Afrika, met kopja)
Julia Vasconcelos # (Brazilija, tekwando). Julia je potrdila Claudiji Custodio (@Cau__ on Twitter), da je lezbijka.
Jeffrey Wammes # (Nizozemska, gimnastika)
Spencer Wilton # (Velika Britanija, jahanje)

Viri:

Record 44 out LGBTI athlets already set to compete in Rio Olympics

Olympic Outlist

End police violence at the Rio 2016 Olympic Games

Olympic fans taunt lesbian soccer players with homophobic chant

Tags from the story
More from Katarina Majerhold

Intervju z Aaronom Davidom Taxom

Aaron David Tax je obiskal Slovenijo konec decembra 2017 na povabilo Društva...
Read More