Prepovedano oglaševati: »Iščem gej najemnika«

najem_oglasi

najem_oglasiOglasi za najem stanovanja ali hiše v Veliki Britaniji, kjer so zapisane preference o spolni usmerjenosti, spolu ali rasi najemnic/najemnikov, bodo kmalu prepovedani, poroča Queer.hr. Tako ne bo več dovoljeno v oglas napisati, da dajete v najem stanovanje samo študentkam. Prepoved bo veljala tudi za oglase, kjer geji in lezbijke iščejo geje in lezbijke za sostanovalke/sostanovalce oz. najemnice/najemnike.

Britanski zakon o enakopravnosti iz leta 2010 namreč prepoveduje dajanje v najem nepremičine na podlagi stigmatizirajočih pogojev in diskriminacije tudi na podlagi starosti ali fizičnih oviranosti. Prepoved velja tako za pravne kot za fizične osebe.

Prav slednje je imela v mislih Komisija za enakopravnost in človekove pravice (EHRC), ko je v izjavi za javnost zapisala, da je favoriziranje določene skupine državljank in državljanov s strani fizičnih oseb kaznivo dejanje. Če iskalka/iskalec stanovanja v časopisu prebere oglas, kjer oseba išče gejevskega sostanovalca, ima podlago za pritožbo.

Britansko združenje najemodajalcev in najemodajalk so sedaj ni prijelo pomembnejših pritožb. Svojim članicam in članom so namignili, da naj se v oglasih osredotočijo na opisovanje trenutnega stanja v gospodinjstvu in skušajo na ta način pritegniti določeno skupino najemnic/najemnikov. V praksi to pomeni, da v oglas namesto “Iščem cimra, ki je gej” zapišete “Sem gej in iščem cimra”.

Kot je slovenske razmere na tem področju pojasnila dr. Neža Kogovšek Šalamon iz Mirovnega inštituta, so oglasi za najem stanovanj na voljo javnosti, torej gre za trg nepremičnin, kar pomeni, da gre za dostop do dobrin in storitev, ki mora biti nediskriminatoren do katerekoli osebne okoliščine. V nasprotnem primeru se lahko oškodovanec ali oškodovanka pritoži na tržni inšpektorat. Pobuda se lahko vloži tudi pri zagovorniku načela enakosti, vendar je mnenje zagovornika nezavezujoče.

Eva Gračanin

Marino Čajdo: Tražite gej cimera putem oglasa? Nezakonito je!  (Queer.hr) >>>

Written By
More from Uredništvo

Moč besede?

KOMENTAR Metka Mencin Čeplak Ko so mi pred več kot dvajsetimi leti...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja