Nov aktivističen prostor: Kvartir se predstavi

KVARTIR LOGO

KVartIR smo aktivističen varen prostor z in za biseksualne, transspolne, aseksualne in queer osebe. V skladu s transfeminističnimi vrednotami se zavzemamo za vidnost, povezovanje in osveščanje o BTQA identitetah v Sloveniji.

Bilo je nekega dne v začetku junija, ko sta se Ada in Ana odločili, da je čas, da ustvarita skupino na facebooku. Odločitev je bila plod ene izmed mnogih debat, ki sva jih imeli na temo spola, feminizma in lgbt scene pri nas. Ideja, da bi naredili skupino, je bila Adina, namen pa, da bi vanjo vključili več oseb, za katere sva vedeli, da imamo bolj queer pogled na omenjene teme in se na obstoječi sceni iz več razlogov ne najdemo. Tako sva v skupino dodali osebe z različnimi identitetami znotraj lgbtqia+ spektra; večino sva spoznali na spomladanskem Legebitrinem taboru, nekatere pa so bile že stare_i znanke_ci. V izhodišču je bila skupina mišljena bolj kot povezovanje podobno mislečih oseb in varen prostor, v katerem bi ob druženju lahko razpravljale_i o svojih izkušnjah in mnenjih.

Kaj kmalu smo ugotovile_i, da to ni dovolj, in da želimo več. Da potrebujemo več. In da slovenska LGbt scena potrebuje več. Poleg že dobro ustaljenih lezbičnih in gejevskih krogov namreč alternativ za biseksualne, transspolne, kvir, aseksualne in druge identitete praktično ni bilo. Ustvarile_i smo jo torej same_i. Šele ko smo nekje oktobra sklenile_i resno začeti svoje aktivistično popotovanje, smo ugotovile_i, koliko časa, energije, sestankov in rednega dela bo to terjalo od nas. Zdaj smo tukaj, pripravljene_i na vse, s številnimi načrti in projekti. Ime Kvartir smo kot vse svoje odločitve sprejele_i soglasno, in sicer zato ker smo v njem videle dovolj širine, da zajamemo dva za nas ključna pomena: prvi je beseda “kvir”, ki se nahaja znotraj besede Kvartir, drugi pa je razviden iz pomena kvartirja kot takega, saj označuje prostor, za nas torej varen prostor, ki ga poskušamo ustvarjati.

Kvartir sestavlja devet članic_ov z BTQA identitetami in iz različnih strokovnih ozadij, kot so na primer študije spolov, socialno delo, družbene vede, jeziki in tudi nekaj različnih vej naravoslovja. Vse pa nas druži želja po ustvarjanju varnega prostora, izobraževanju tako sebe kot vseh preostalih, ki so pripravljeni_e prisluhniti. Naši cilji temeljijo na izpostavljanju BTQA oseb/identitet in vseh z njimi povezanih tematik, prevpraševanju družbenih norm in seveda na feminizmu oz. transfeminizmu, za katerega se nam zdi pomembno, da je vključujoč, medpresečen in dostopen vsem. V skladu s tem smo sklenile_i , da moramo pisati in delovati v slovenskem jeziku, saj je pomembno, ne le da so viri dostopni vsem, ki jim angleščina morda ni blizu, temveč tudi, da je več kot očitno, da v slovenskem jeziku obstaja velik manko na področju lgbtqia+ besedišča in celotnem področju, ki ga pokriva naše vrste feminizem.

Pomembno vodilo Kvartirja je tudi povezovanje. V prvi vrsti je ključno povezovanje teorije z dejanskim aktivizmom, saj je eno brez drugega le stežka uspešno. Zato smo že zavihale_i rokave in smo že ves november polno zasedene_i. Naš prvi uspeh je bila udeležba na konferenci Ženske 20 let po Pekingu, kjer smo prispevale_i k novemu Feminističnemu manifestu (več o tem na našem blogu), v prihodnjih tednih pa se bomo udeležile_i tudi dogodkov, ki jih organizirata Legebitra in TransAkcija; od zelo pomembne TransMisije, Legebitrine delavnice na temo sovražnega govora, do festivala LGBT filma. Pričakujte torej sveže novičke, komentarje in avtorske prispevke, kmalu pa tudi kakšno delavnico v naši organizaciji.

Na tej točki bi se rade_i zahvalile_i vsem, ki nas podpirate in nas v takšni ali drugačni obliki delite po širnem spletu ali z nami delite svoje fizične prostore, saj s tem omogočate naše delovanje.

Najdete nas lahko na:
E-naslov: drustvokvartir(at)gmail.com
Tags from the story
Written By
More from Ana Grm

Italijansko vrhovno sodišče razsodilo proti prisilni sterilizaciji

Včeraj nas je razveselila še ena pozitivna novice, tokrat iz Italije. Gre...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja