Novice od tam (27/28)

putin 300Soči: Najbolj gejevske olimpijske igre v zgodovini

Televizija Slovenije je pred začetkom olimpijskih iger v Sočiju predvajala šokanten dokumentarni film »Putinove igre«, v katerem režiser Aleksandar Gentelev in producentka Simone Baumann razkrivata pošastno ozadje priprav na olimpijske igre. Največja ironija teh iger je dejstvo, da so postavljene v najtoplejši kraj Rusije, kjer snega sploh ni in je bilo potrebno umetno zasneževanje; je bilo pa tam dovolj posameznikov s tesnimi vezami s Putinom, ki jim je ta omogočil milijonske posle. Na poti do njih je nekaterim drugim preprosto odvzel lastnino, ukinil njihova podjetja, vrsti družin pa porušil hiše, ker so ovirale gradnjo olimpijske vasi. (Mimogrede, tudi za poletne olimpijske igre v Londonu leta 2012 so podrli romska naselja in Rome na silo preselili drugam.)

jezersek 300Medtem ko je ta del iger ostal v ozadju medijskega zanimanja, je bistveno več pozornosti pritegnil ruski zakon, ki prepoveduje »homoseksualno propagando« v javnosti, kar med drugim vključuje vse znake homoseksualnosti, vključujoč mavrično zastavo ali držanje za roke. Putin je sicer zaradi velikega pritiska mednarodne javnosti zatrdil, da ne bodo preganjali istospolno usmerjenih olimpijcev in olimpijk – razkrilo se jih je le par, med njimi tudi slovenska smučarska tekačica Barbara Jezeršek, ki je sicer o tem najprej spregovorila prav za Narobe leta 2008 – a grozljiva poročila o položaju lgbt-oseb v Rusiji so sprožila val najrazličnejših protestov. (Če imate dober želodec, si oglejte pretresljiv dokumentarni film »Hunted«, ki ga je posnel Channel 4 in govori o »lovu« na geje in lezbijke.)

bob in mountain

Viviane Reding, evropska komisarka za pravičnost, državljanstvo in temeljne svoboščine, in nemški predsednik Joachim Gauck sta sporočila, da bosta bojkotirala olimpijske igre v Sočiju. Channel 4 je v protest proti Putinovi politiki posnel posebno zimsko himno »Gay Mountain« v disko maniri medvedjih žurov z očitno referenco na smučarsko središče Krasnaja Poljana, kjer se odvijajo smučarske tekme. Tony Mono je priredil znano Pharellovo uspešnico »Happy« in posnel »Come on Sochi«, še eno eksplicitno kritiko Putinove politike proti homoseksualnosti. Hrvaški Le Zbor je posnel svojo različico Katjuše z naslovom »To Russia With Love«. Video prikazuje podajanje olimpijskega ognja in poljube med olimpijskimi tekmovalkami, zaključi pa se z novim, roza olimpijskim krogom, ki ga Le Zbor nariše na olimpijsko zastavo. Google je v protest svojo naslovno stran pobarval v mavrične barve. Chevrolet je med prenosom otvoritve olimpijskih iger premierno predvajal svojo reklamo, v katero je vključil istospolne družine. A daleč najboljši video, v vseh pogledih epski video protest, so posneli v kanadskem Inštitutu za različnost in vključenost. Tridesetsekundni video prikazuje počasen posnetek dveh tekmovalcev v bobu, ki se pripravljata na štart. Pomikata se naprej in nazaj, kjer počasni posnetek ustvari aluzijo na analni spolni odnos. V ozadju se vrti skladba Human League »Don’t You Want Me Baby«, video pa se konča z napisom: »Olimpijske igre so bile vedno malce gejevske. Naj take ostanejo.« K temu je težko kaj dodati. Morda le to, kar je tvitnil Mitja Blažič: »Putin si je želel olimpijskih iger brez gejev, zdaj pa bo dobil najbolj gejevske igre v zgodovini.«

lezbor in google

 

avstrija 200Avstrijski lezbični pari in umetna oploditev

 

Avstrijsko ustavno sodišče je razsodilo, da imajo lahko lezbični pari otroka, spočetega z umetno oploditvijo z darovano spermo. Gerhart Holzinger je kot predsednik sodišča poudaril, da ni razloga za diskriminacijo, zakonodajalec pa ima čas do 31. decembra, da to razsodbo uvede v zakon. Ustavno sodišče je svojo odločitev argumentiralo z izjavo, da ni posebej prepričljivih ali tehtnih razlogov, ki bi jih zahtevalo Evropsko sodišče za človekove pravice v svoji praksi. Dodali so še, da umetna oploditev ne odpira posebnih etičnih ali moralnih vprašanj, saj je njen potek v veliki meri enak naravnemu, in da istospolna partnerstva niso zamenjava za tradicionalni zakon, ampak se mu pridružujejo. Samske ženske in gejevski pari, ki bi želeli otroka s pomočjo nadomestne matere, niso vključeni v odločitev.

protiv 200Južni sosedje korak nazaj in korak naprej

 

V začetku decembra 2013 so Hrvaškem izvedli referendum, ki ga zahtevala civilna iniciativa U ime obitelji, ki se zavzema za to, da bi v hrvaško ustavo zapisali, da družino sestavljajo oče, mati in otroci. Za svojo pobudo so zbrali 740.000 podpisov in na referendumu gladko zmagali. Pri tem jim je bil v veliko pomoč populizem tipa Aleš Primc. Hrvaški premier Milanović, ki je bil proti referendumu, je dejal, da se tovrstni referendumi ne smejo več ponoviti, medtem ko je hrvaški predsednik Josipović dejal, da sam referendum ne bo spremenil ničesar in da to ne sodi v ustavo. Drugače se je odzval hrvaški kardinal Josip Bozanić, ki je zatrdil, da je referendum dal ljudem vero v moč, da lahko nekaj spremenijo, in da je zadovoljen z izidom. Omenil je še, da se je o tem pogovarjal tudi s papežem Frančiškom, ki da je odkrito navdušen nad izidom referenduma. Hm, očitno papeža res ne briga, ali je kdo gej ali ne … No, je pa Hrvaška takoj zatem naredila korak naprej: v parlamentarno proceduro je bil poslan zakon o civilnem partnerstvu, ki istospolnim parom daje enake pravice in obveznosti kot raznospolnim.

Koledar, ki izobražuje

marec in november

Desna makedonska vlada zavrača vse pobude po vpeljavi spolne vzgoje v srednje šole. Skupina uporabnikov twitterja v Makedoniji je zato letos naredila družbeno angažirani koledar, ki sicer ne more nadomestiti spolne vzgoje, lahko pa uporabnikom posreduje pomembna sporočila. Marca se boste, na primer, naučili, da homoseksualnost ni izbira, homofobija pa je, novembra pa, da enakopravnost med spoloma ne ogroža družine. Prihodek od prodaje so avtorji namenili organizaciji Hera, ki se ukvarja z reproduktivnim zdravjem in pravicami.

fifi 200Transfobni Željkec

Pevec Željko Joksimović je član žirije nekakšnega ex-YU X Factorja, ki si je nadel ime X Factor Adria. Na njem je nastopil tudi Filip Janevski – Fifi, ki se identificira kot transpolna oseba. Joksimović mu je odkrito povedal, da mu ta identiteta ni všeč, da pa sicer lepo poje. Na to izjavo so se odzvale lgbt-organizacije Gayten-LGBT, Center za promocijo LGBTIQ pravic in Labris, ki so obsodile Joksimovićevo izjavo, saj je z njo le še otežil položaj transpolnih oseb, ki vsak dan doživljajo diskriminacijo in nasilje. Oglasila se je tudi skupina organizatorjev parade ponosa v Beogradu in Joksimoviću ponudila »šnel kurz« o transspolni tematiki, hkrati pa so ga povabili, da nastopi na paradi ponosa kot poseben gost. Joksimović se na povabilo (še) ni odzval.

Rusija po hrvaških stopinjah

Ruska pravoslavna cerkev je predlagala referendum, s katerim bi – po vzoru nekdanje sovjetske kriminalizacije homoseksualnosti – prepovedali istospolna razmerja. Predstavnik ruske cerkve Vsevold Čaplin je predlog opravičil z rezultati javnomnenjskih raziskav, ki so pokazale, da več kot tretjina prebivalcev in prebivalk Rusije dojema istospolno usmerjenost kot bolezen. Prav zaradi tega bi po njegovem večina morala odločati o tem, kaj je kaznivo dejanje. Idiot, pač …

estrela 200Tudi na najstarejši celini odrekanje pravic

Evropski parlament je zavrnil predlog, da bi reproduktivno zdravje in pravica do spolne vzgoje postali temeljni človekovi pravici, kot to zahteva poročilo Estrela. Namesto tega je bil sprejet alternativni predlog konservativnih krogov, po katerem vsaka od držav članic sama odloča, kako bo obravnavala reproduktivno zdravje in spolno vzgojo. Poročilo je sicer sestavila portugalska evropska parlamentarka Edita Estrela, ker je z njim želela povečati pritisk na članice Evropske unije, da legalizirajo pravico do splava tam, kjer je ta še vedno nezakonit. Človekove pravice očitno niso tudi ženske pravice.

museveni 200

Uganda brez smrtne kazni za homoseksualnost

V Ugandi so sprejeli zakon, ki za homoseksualnost sicer ne predvideva smrtne kazni, ko je bilo prvotno predlagano, vendar kriminalizira vrsto dejanj, povezanih z lgbt-osebami. Med drugim je zagrožena zaporna kazen za tiste, ki policiji ne bodo prijavili istospolne usmerjenost posameznikov in posameznic.

Čeprav je v Ugandi homoseksualnost že zdaj prepovedana, novo grožnjo – po besedah enega od tamkajšnjih poslancev – predstavljajo geji in lezbijke z Zahoda. Zanimivo pa je, da predsednik države Yoweri Museveni zakona ne želi podpisati. Svoje dejanje je utemeljil s precej nerazumljivimi trditvami, da homoseksualnost povzročata naključno parjenje in potreba po denarju, lezbičnost pa spolno pomanjkanje in neuspeh pri iskanju soproga. Zdravilo za homoseksualnost Museveni vidi v izboljšanju ugandskega gospodarstva. In mogoče bo izhod iz evrske krize zmanjšal tudi število lgbt-oseb v Evropi …

nigeria 200Nigerija po poti Ugande

V Nigeriji je pred kratkim stopil v veljavo zakon, ki kriminalizira in prepoveduje istospolne poroke in sodelovanje v skupinah za pravice lgbt-oseb. Za kakršno koli »istospolno dejanje«, karkoli že to pomeni, ali pa za istospolno partnersko zvezo, sklenjeno v tujini, je predvidena zaporna kazen do 14 let, za sodelovanje, organiziranje lgbt-oseb oziroma skupnosti ali javno izkazovanje istospolnega partnerstva pa je predvidena zaporna kazen do 10 let. Predstavnik nigerijske vlade Reuben Abati je izjavil, da je bil zakon sprejet, ker 90 odstotkov prebivalcev in prebivalk Nigerije nasprotuje istosponim porokam in homoseksualnosti. Zakon je zato v skladu s kulturnimi in z verskimi prepričanji v tej državi. Na zakon se je burno odzvala svetovna javnost. Amnesty International je pozval predsednika, naj zavrne zakon, ker bo imel katastrofalne posledice za lgbt-skupnost, ameriški predsednik Barack Obama je zakon označil za gnusnega, južnoafriški škof Desmond Tutu pa ga je primerjal z apartheidom.

Indija v srednji vek

Indijsko vrhovno sodišče je le dva dni po svetovnem dnevu človekovih pravic ponovno kriminaliziralo istospolna odnose. To sodišče je sicer pred štirimi leti dekriminaliziralo homoseksualnost. Zloglasni člen 377 je tako ponovno v veljavi. Amnesty International je razsodbo označil kot črni dan za Indijo, lgbt-aktivisti in aktivistke pa so poročali, da se je zaradi zloglasnega člena veliko gejevskih in lezbičnih parov znašlo pred sodiščem.

avstralija 200Grenak medeni teden

Avstralsko vrhovno sodišče je razveljavilo zakon, ki je dovoljeval istospolne poroke v glavnem mestu Canberra. Zakon je sprejel pokrajinski parlament v prestolnici, a je sodišče na pritožbo zvezne vlade razsodilo njej v prid. To pomeni, da lahko o istospolnih porokah odloča le zvezni parlament, saj avstralska ustava določa, da so zvezni zakoni nad zakoni posameznih zveznih držav. Naj spomnimo, da je leta 2004 vlada Johna Howarda dopolnila zakon o zakonskih zvezah iz leta 1961, ki zdaj dovoljuje le zveze med moškim in žensko, lani pa je zvezni parlament glasoval proti uzakonitvi istospolnih porok. 27 parov, ki se je v kratkem času poročilo, bo sedaj dočakalo razveljavitev svojih zvez.

Kinošok

Na Kitajskem z elektrošoki »zdravijo« geje in lezbijke, »popravljanje« istospolne usmerjenosti pa je postalo zelo dobičkonosna industrija. Geja Džanga, ki se je podvrgel tovrstni terapiji, da bi postal »normalen« in ne bi več povzročal težav svoji družini, so zdravili tako, da so mu med predvajanjem pornografskega filma na genitalije pritrdili žičke, po katerih so ga stresali z elektrošoki. Džang je začel svojo terapijo pred tremi leti, vendar je zapadel v depresijo, izgubil službo zaradi plačevanja stroškov zdravljenja in celo razmišljal o samomoru … Na Kitajskem je bila istospolna usmerjenost še do 2001 obravnavana kot duševna bolezen, v zadnjih letih pa odnos do gejev in lezbijk, predvsem v večjih mestih, postaja bolj vključujoč.

Martin Gramc in Roman Kuhar

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Recenzija: Gledališče 27/28

V gledališče hodijo (in dramo zganjajo) Matej Repič, Aleš Zobec in Andrej...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja