Ob dnevu spomina na žrtve transfobije 2019

Dan spomina na žrtve transfobije 2019: Med 1. januarjem 2008 in 30. septembrom 2019 so po svetu zabeležile_i 3.314 umorov transspolnih in spolno raznolikih oseb. 2.612 v Srednji in Južni Ameriji, 276 v Aziji, 251 v Severni Ameriki, 149 v Evropi, 17 v Afriki in 9 v Oceaniji. 61 % umorjenih transspolnih in spolno raznolikih oseb je bilo seksualnih delavk_cev. 1.171 jih je bilo ustreljenih, 594 zabodenih in 312 pretepenih do smrti.

Ob dnevu spomina na žrtve transfobije, ki ga vsako leto obeležujemo 20. novembra, je ekipa projekta Transrespect versus Transphobia Worldwide (TvT) objavila poročilo raziskovalnega projekta Trans Murder Monitoring (TMM) za leto 2019. S tem se pridružuje množici glasov, ki ozaveščajo o zločinih sovraštva nad transspolnimi in spolno nenormativnimi osebami, ter hkrati želi počastiti življenja tistih, ki bi jih sicer lahko pozabile_i.

Omenjeno poročilo razkriva skupno 331 primerov zabeleženih umorov transspolnih in spolno nenormativnih oseb med 1. oktobrom 2018 in 30. septembrom 2019. Večina umorov se je zgodila v Braziliji (132), Mehiki (65) in Združenih državah Amerike (31). Med 1. januarjem 2008, ko so pri projektu TvT začele_i zbirati informacije, in 30. septembrom 2019 je bilo v 74 državah po vsem svetu zabeleženih 3.314 umorov transspolnih in spolno nenormativnih oseb.

V sporočilu za javnost so pri TvT med drugim zapisale_i, da sta stigma in diskriminacija transspolnih in spolno nenormativnih oseb po svetu resnična in globoka ter del strukturnega in neprekinjenega kroga zatiranja, ki transspolne in spolno nenormativne osebe prikrajša za osnovne pravice. Te osebe so žrtve grozljivega nasilja iz sovraštva, vključno z izsiljevanji, fizičnimi in spolnimi napadi ter umori. V večini držav se podatkov o umorjenih transspolnih in spolno nenormativnih osebah ne beleži sistematično, zato ni mogoče oceniti dejanskega števila tovrstnih primerov. Niti ni moč reči, da v državah, ki niso na seznamu poročila, tovrstnih umorov ni.

Umori, katerih motiv je transfobija, so ena od najhujših oblik zločinov iz sovraštva. To so zločini, ki so motivirani s homofobijo, bifobijo, že omenjeno transfobijo, rasizmom, mizoginijo, neupravičenega razlikovanja na podlagi starosti, hendikepa …  V Sloveniji podatkov o zločinih iz sovraštva ne zbiramo sistematično. Tovrstne informacije pa so pomembne za oblikovanje konkretnih ukrepov, ki bi tovrstno nasilje ustrezno naslovili in zaustavili.

____________________________________________________________

Transrespect versus Transphobia Worldwide (TvT) je primerjalna longitudinalna kvantitativno-kvalitativna raziskava Transngender Europe –TGEU, krovne organizacije za tematike transspolnosti v Evropi.

Dan spomina na žrtve transfobije se obeležuje vsako leto 20. novembra. Leta 1998 ga je v ZDA ustanovila Gwendolyn Ann Smith, transspolna grafična oblikovalka, kolumnistka in aktivistka, in sicer z namenom obeležitve spomina na Rito Hester, umorjeno temnopolto transspolno žensko. Od ustanovitve naprej je Dan spomina na žrtve transfobije postal odmeven dogodek na globalni ravni. Običajno se na ta dan pripravljajo razni spominski in aktivistični dogodki, ki vključujejo prebiranje imen tistih, ki so bili v preteklem letu žrtve nasilnih smrti zaradi svoje spolne identitete, bedenje ob svečah, umetniške nastope, filmske projekcije, shode itd.

Pri Zavodu TransAkcija na dan spomina na žrtve transsfobije (20. november) prirejajo dogodek ob 17. uri v podhodu Tivoli pri Moderni galeriji. Več o dogodku na https://www.facebook.com/events/791402774643734/

Viri:

Transrespect versus Transphobia Worldwide >>>

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Parada ponosa 2018: Neizogibno prepletene_i

Pospešeno se približuje vrhunec paradnega meseca, festival Parada ponosa, ki se bo...
Read More