Ob razglasitvi epidemije: Ohranimo spoštovanje do sočloveka

Vlada Republike Slovenije je 12. marca 2020 ob 18. uri na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila primerov okužb s koronavirusom (SARS-CoV-2) razglasila epidemijo. Podlaga za razglasitev epidemije je strokovno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje. S tem Vlada Republike Slovenije sledi Svetovni zdravstveni organizaciji, ki je razglasila pandemijo 11. marca 2020.

Če ste pri sebi zaznale_i simptome, kot so vročina, kašelj, težko dihanje ostanite doma. Pokličite svojo_ega zdravnico_ka, ki vam bo dal_a ustrezna navodila. Spremljajte spletno stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov ter spletno stran Vlade Republike Slovenije https://www.gov.si/teme/koronavirus/, kjer so objavljene ažurne in preverjene informacije. Izogibajte se lažnih novic, ki med ljudmi širijo strah, paniko, spodbujajo rasizem, nasilno in diskriminatorno vedenje do oseb s simptomi ali tistih, pri katerih je bila okužba s koronavirusom (SARS-CoV-2) potrjena, ali pa brezbrižno vedenje, ki zmanjšuje pomen resnosti situacije.

Če zaradi širjenja novega koronavirusa občutite strah, jezo, nemoč, brezbrižnost … vedite, da je to običajen odziv na trenutno situacijo. Svojih občutkov ne moremo nadzorovati. Lahko pa nadzorujemo svoja dejanja. Ta naj bodo kljub občutkom strahu, jeze, nemoči, brezbrižnosti … spoštljiva do vseh, predvsem pa do oseb s simptomi in tistih, pri katerih je bila okužba s koronavirusom (SARS-CoV-2) potrjena. Trdnost zvez k spoštovanju sočloveka je vedno najbolj na preizkušnji v času zaostrenih razmer. Poskrbimo, da ohranimo te zaveze.

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Zadnje 6

Predsednik države Danilo Türk in ministrica za delo, družino in socialne zadeve...
Read More