Odmejimo pravice – Sconfiniamo i diritti, Prva čezmejna parada ponosa v Gorici in Novi Gorici

V soboto, 4. septembra 2021, bosta obmejni mesti Gorica in Nova Gorica, evropski prestolnici kulture 2025 #GoBorderless, gostili prvo čezmejno parado ponosa v našem prostoru. Dogodek pripravlja novoustanovljena nevladna organizacija FVG Pride (Friuli Venezia Giulia Pride) tudi ob podpori slovenskih LGBT-nevladnih organzacij Legebitre, DIH-a, Transakcije, Škuca, Out in Slovenije in Medotov. S prajdom Furlanije in Julijske Krajine so pobrateni še Koroška Pride, Maribor Pride in Ljubljana Pride.

Paradni dogodki, okrog 40 so jih organizirale_i, sicer LGBT-skupnosti z obeh straneh meje povezujejo že od letošnjega maja. Vrhunec bo paradni dan, ki se bo začel s paradno vasico Pride Village na Travniku v Gorici, kjer se bodo predstavile številne LGBT-nevladne organizacije z obeh strani meje.

Parada ponosa bo ob 16.00 uri krenila iz središča Gorice, Travnika, obhodila številne ulice, prečkala mejo in se ustavila na Trgu Evropa/Transalpina. Simbolno, neposredno na mejni črti, bo potekal bogat politično-kulturni program, ki se bo iztekel v brezmejno zabavo, globoko v noč.

Čezmejna parada ponosa obeh Goric poteka pod sloganom Odmejimo pravice – Sconfiniamo i diritti in poudarja pomen skupnih prizadevanj za človekovo dostojanstvo in pravice, ne glede na meje. In ne glede na osebne okoliščine. »Prečkali bomo mejo in tako simbolično podrle_i pregrado, za katero stojijo pravice LGBTI+ in drugih skupnosti,« je za Primorski dnevnik povedal Nacho Quintana Vergara, predsednik društva FVG Pride. Bogato politično sporočilo parade se namreč dotika odpravljanja diskriminacije ne samo LGBT-oseb, ampak tudi drugih manjšin, ki so v času vzpona desnice po Evropi posebej na udaru, npr. migrantk_ov.

Paradnice_ke bo z video nagovorom pozdravil župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič. Župan Gorice Rodolfo Ziberna pa parado v domačem mestu zavrača. Botra prve čezmejne, sicer pa tretje parade ponosa Furlanije-Julijske Krajine – prva je bila leta 2017 v Trstu, druga leta 2019 v Vidmu –, je tržaška gledališka in filmska igralka Lara Komar.

Dogodek bo potekal ob upoštevanju protiepidemičnih ukrepov. Za prečkanje meje bo treba izkazati EU digitalno COVID potrdilo. Organizatorke_ji so za to pripravile_i dodatne informacije.

Čezmejne parade ponosa so sicer redkost. V evropskem prostoru poročajo o tovrstnih paradah v Skandinaviji, kjer Barents Pride v Kirkenesu, na meji med Norveško in Rusijo, povezuje obmejne ruske, norveške, Sami in finske LGBT-skupnosti. Na spletu pa je najti tudi poročila o čezmejnih paradah v Severni Ameriki, v Fort Francesu, na primer, ki povezuje LGBT-skupnosti Ontaria v Kanadi in Minnesote v ZDA.

Več informacij o dogodku:

https://www.fvgpride.it/sl/pride-day/

https://www.facebook.com/events/173502178188538

Drugi mediji:

https://www.primorske.si/primorska/pri-sosedih/parada-ponosa-se-bo-zacela-v-gorici-in-koncala-v-n

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

LGBT jesenski izobraževalni mladinski tabor

Kot vsako leto prostovoljke in prostovoljci Legebitre, letos v sodelovanju s HeteroHomo...
Read More