Online 36. Festival LGBT filma

Društvo ŠKUC tudi letos organizira tradicionalni Festival LGBT filma, ki se bo letos zaradi epidemije v celoti izvedel po spletu. Od 12. do 20. decembra 2020 bodo tako na spletni platformi Cinesquare1 dostopni filmi (eni izmed njih 24 ur, drugi 48 ur, so pa točni podatki o tem na voljo tudi ob opisu filma na prej omenjeni spletni strani). Vsa navodila, kako dostopati do njih, so objavljena na uradni spletni strani filmskega festivala2.

Osemnajst celovečernih filmov raznih zvrsti (tako mladinskih, zgodovinskih, kot dokumentarnih filmov) bo na voljo za ogled brezplačno, posamezen film pa si lahko ogleda do skupno 150 gledalk_cev v tistemu času, ko bo na voljo. Vsi filmi bodo na voljo za ogled zgolj na območju Slovenije. Hkrati bo cel teden za ogled na voljo 17 kratkih filmov, ki bodo dostopni na spletni strani filmskega festivala.3

Ker za nekatere filme organizatorke_ji niso dobile_i dovoljenja za predvajanje po spletu, bodo te predvajale_i v živo, ko bo to mogoče na “podaljšku festivala”, kot so to sporočile_i organizatorke_ji na novinarski konferenci. Ob tem bodo organizatorke_ji pravočasno obvestile_i javnost na svojih spletnih omrežjih.

Vsak izmed filmov, tako celovečernih kot kratkih, bo zagotovo nekaj posebnega in vreden ogleda. Sama selekcija je precej raznolika in predstavlja različne odtenke tako pesimizma kot optimizma življenj LGBT+, ki prikazujejo tako preteklost kot sedanjost.

Organizatorke_ji so izpostavile_i tudi pomembno dejstvo, da se zadnja leta pojavlja več filmov, ki vsebujejo tematike transspolnosti in interspolnosti. Letos bo to na primer otvoritveni avstralski film Neslišano, ki prikazuje intersekcionalnost transspolnosti in slušne oviranosti, na voljo pa bo od sobote, 12.decembra, dalje.

Na novinarski konferenci so bili posebej izpostavljeni filmi, kot je francoski film Midve, ki nas popelje v doživljanje velikokrat skrite, starejše populacije LGBT+ oseb (od torka, 15. decembra), dokumentarna filma, ki tematizirata boj aktvistk_ov za obstoj in po besedah govorke »nikakor nista za spregledati«, in sicer Dobrodošli v Čečeniji, ki bo na voljo od ponedeljka, 14. decembra, in Tiha generacija, od četrtka, 17. decembra.

Prvič se bo predvajal tudi celovečerni animirani film z naslovom Top 3, ki prikazuje zgodbo dveh fantov, ki se zaljubita in nato spoznata, da sta si med seboj preveč različna. Med kratkimi filmi je bil izpostavljen nemški Subjekträume, ki govori o lezbičnemu subkulturnemu lokalu Pelze Multimedia in predstavlja zelo pomemben del lezbične alternativne kulture. Prav tako si bo možno pogledati slovenski kratki film o preventivi hiv z naslovom Kondom na glavo. Oba bosta, kot vsi ostali kratki filmi, dostopna cel teden.

Gledalke_ci bodo na platformi, kjer si bodo ogledale_i filme, imele_i možnost glasovati za svoj najljubši celovečerni film, ki mu bo podeljena tudi nagrada. Prav tako se bo ta film predvajal v živo na podaljšku festivala, ko bo to mogoče. Zadnji dan festivala, 20. decembra, bo na platformi Zoom potekal pogovor z nekaterimi režiserkami_ji, ki bo objavljen na uradni strani festivala.

Organizatorke_ji se zavedajo, da bo letos izkušnja festivala specifična. To je povzel tudi Brane Mozetič: »Festival bo zagotovo drugačen … zagotovo je ta festival poseben, drugačen od drugih festivalov, tudi zato ker je to eno osrednjih mest, oziroma osrednjih dogodkov socializacije slovenske LGBT skupnosti, ne samo v Ljubljani, tudi v drugih mestih in da bo prav to manjkalo letos, tako nam, kot seveda tudi občinstvu.«

______________________________________________________________

1 Cinesquare platforma za ogled celovečernih filmov >>> 

2 Navodila za dostop do filmov >>>

3 Program festivala in dostop do kratkih filmov >>>

Tags from the story
Written By
More from Jan Forjan