Pojasnilo založbe Mladinska knjiga – zgodba »Očka«

ciciban_glava_novo

ciciban_glava_novo

Revija Cicban oz. založba Mladinska knjiga je v odziv na izjavo Mlade Slovenije, podmladka stranek Nova Slovenija, napisala pojasnilo, ki ga objavljamo v celoti.

“Revija Ciciban je v zadnjih petnajstih letih  – tudi na pobudo številnih učiteljev ali mentorjev – objavila veliko zgodb o otrocih iz družin s takimi in drugačnimi težavami (alkohol, nasilje, slaba komunikacija med ločenimi starši …), še mnogo več pa je bilo seveda zgodb o srečnih, dobro delujočih družinah in o zadovoljnih otrocih v njih.

Tudi v letošnji marčevski številki smo objavili pet zgodbic, ki govorijo o različnih oblikah odnosov med starši in otroci, s katerimi smo želeli pokazati, da lahko otroci živijo v različnih oblikah skupnosti in da je prav, da svojih vrstnikov ne stigmatizirajo, če prihajajo iz okolij, kjer veljajo drugačna pravila kot v njihovi primarni družini. V takem kontekstu je tudi zgodba o deklici z dvema očetoma realnost (pa naj se z njo strinjamo ali ne), saj smo z njo zgolj hoteli prispevati k spoznavanju različnih oblik skupnosti, s katerimi se lahko v vsakdanjem življenju srečujejo otroci. V zgodbi je torej opisana vsakdanja rutina specifične skupnosti in odnosov v njej, opis pa z nobenim namigom ali trditvijo ne vsiljuje identifikacije s stališči, o katerih imajo ljudje različna prepričanja. Kot taka zgodbica v nobenem primeru ni imela namena posegati v aktualna dogajanja.

Če je kdo razumel drugače, se mu iskreno opravičujemo.”

Written By
More from Uredništvo

Mi smo za stvar

V prejšnji številki smo vas prosili, da po vzoru kalifornijske akcije združenja...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja