Pojasnilo založbe Mladinska knjiga – zgodba »Očka«

ciciban_glava_novo

ciciban_glava_novo

Revija Cicban oz. založba Mladinska knjiga je v odziv na izjavo Mlade Slovenije, podmladka stranek Nova Slovenija, napisala pojasnilo, ki ga objavljamo v celoti.

“Revija Ciciban je v zadnjih petnajstih letih  – tudi na pobudo številnih učiteljev ali mentorjev – objavila veliko zgodb o otrocih iz družin s takimi in drugačnimi težavami (alkohol, nasilje, slaba komunikacija med ločenimi starši …), še mnogo več pa je bilo seveda zgodb o srečnih, dobro delujočih družinah in o zadovoljnih otrocih v njih.

Tudi v letošnji marčevski številki smo objavili pet zgodbic, ki govorijo o različnih oblikah odnosov med starši in otroci, s katerimi smo želeli pokazati, da lahko otroci živijo v različnih oblikah skupnosti in da je prav, da svojih vrstnikov ne stigmatizirajo, če prihajajo iz okolij, kjer veljajo drugačna pravila kot v njihovi primarni družini. V takem kontekstu je tudi zgodba o deklici z dvema očetoma realnost (pa naj se z njo strinjamo ali ne), saj smo z njo zgolj hoteli prispevati k spoznavanju različnih oblik skupnosti, s katerimi se lahko v vsakdanjem življenju srečujejo otroci. V zgodbi je torej opisana vsakdanja rutina specifične skupnosti in odnosov v njej, opis pa z nobenim namigom ali trditvijo ne vsiljuje identifikacije s stališči, o katerih imajo ljudje različna prepričanja. Kot taka zgodbica v nobenem primeru ni imela namena posegati v aktualna dogajanja.

Če je kdo razumel drugače, se mu iskreno opravičujemo.”

Written By
More from Uredništvo

Natečaj za najboljši kratek film na temo “Svoboda in solidarnost sta istospolni par”

Društvo Parada ponosa in Kiberkino vas v okviru letošnjega festivala Ljubljana Pride...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja