Poslanska skupina SMC: ostajamo zvesti zavezi – novelo ZZZDR soglasno podpiramo

glasovanje ZZZDR

Potem, ko je včeraj skupina 23 poslank in poslancev ZL-ja, DeSUS-a, SD-ja in ZaAB-ja vložila zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi poslanke in poslanci odločali o sprejetju sklepa o nedopustnosti referenduma o noveli ZZZDR, je poslanska skupina SMC, sporočila, da ostajajo zvesti zavezi, ki so jo dali na glasovanju 3. marca 2015 – novelo ZZZDR soglasno podpirajo.

Ob tem so sporočili še, da je novela ZZZDR precendenčni primer: »Spremenjeni 90. člen ustave namreč nakazuje možnost, da referenduma proti odpravljanju protiustavnosti na področju človekovih pravic ni dopustno razpisati, ker pa novi zakon o referendumu in ljudski iniciativi še ni v veljavi, za obstoječi postopek ne obstaja pravna praksa.«

V poslanski skupini SMC so zato, po njihovih besedah, k vprašanju preprečitve referenduma pristopili z vso potrebno odgovornostjo. V zadnjih dneh, da so pridobili mnenja ustavnih pravnic in pravnikov ter drugih strokovnjakinj in strokovnjakov, se posvetovali s predstavnicami in predstavniki civilne družbe ter skupaj razmislili o nadaljnjih korakih, ki so potrebni, če bo treba njihovo odločitev vsebinsko ponovno potrditi.

Po poslovniku državnega zbora mora biti izredna seja Državnega zbora sklicana v 15 dneh od vložitve zahteve za sklic. Različni mediji pa poročajo, da bi bila lahko sklicana že konec tega tedna.

Kot smo na Narobe blogu poročali včeraj, obsežna pravna analiza kaže, do so istospolni pari diskriminirani v skoraj 70 zakonih. Kot je ob predstavitvi analize dejala dr. Barbara Rajgelj: »Seveda bi lahko spremenili vseh teh skoraj 70 zakonov v dvajsetih letih, ampak ljudje živijo sedaj in že sedaj je potrebna sistemska ureditev. Sprememba Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih predstavlja takšno sistemsko rešitev.« Dr. Neža Kogovšek Šalamon pa je izpostavila, da je zaskrbljujoče to, da so diskriminatorni vsi ključni sistemski zakoni, ki predstavljajo temelj za celotno pravno ureditev v Sloveniji.

Viri:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Nova koalicijska pogodba tudi o odpravi neenakopravnosti istospolnih parov?

Predsednica vlade Alenka Bratušek danes na razširjenem koalicijskem vrhu na Brdu pri...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja