Pravica do obiska v bolnišnici

janice

janiceBarack Obama je včeraj v okviru svoje zdravstvene reforme izdal novo navodilo, ki bolnišnice, vključene v državni zdravstveni program, zavezuje k spoštovanju pravic pacientov, da sami odločajo, kdo jih lahko obišče v bolnišnici. Izbranim obiskovalcem morajo biti priznane enake pravice kot članom in članicam najožje družine. Bolnišnice, pravi Obama, pri pravici do obiska ne smejo diskriminirati na osnovi spolne usmerjenosti, rase, vere, spolnega izraza in tako naprej.

Obama je izdal omenjeno navodilo potem, ko so mediji poročali o primeru Lise Pond, ki ji bila na smrtni postelji, a ji bolnišnica ni dovolila, da bi jo obiskala njena partnerka Janice Langbehn in njeni otroci (na sliki).

V največji ameriški organizaciji, ki si prizadeva za glbt pravice Human Rights Campaign so Barackovo odločitev pozdravili. Predsednik organizacije Joe Solmonese je dejal, da nihče ne bi smel doživeti tega, kar je doživela družina Pond-Langbehn.

V Sloveniji je Zakon o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti priznal pravico do obiska registriranim partnerjem. Tisti, ki so neregistrirani, pa te pravice – za razliko od izvenzakonskih heteroseksualnih parov – te pravice nimajo.

Več:

Zgodba družine Pond-Langbehn >>>


Written By
More from Uredništvo

Moč besede?

KOMENTAR Metka Mencin Čeplak Ko so mi pred več kot dvajsetimi leti...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja