Prva parada ponosa v Podgorici v znamenju izgredov

PP Crna Gora

PP Crna GoraV soboto, 19. oktobra 2013, se je v Podgorici odvila prva parada ponosa, ki so jo zaznamovali še večji izgredi kot prvo parado ponosa v Črni Gori, ki se je zgodila 24. julija letos v Budvi.

Na paradi ponosa se je zbralo okoli 100 podpornikov in podpornic LGBT skupnosti v Črni Gori, ki jih je varovalo kar 2000 policistk in policistov. Na ulicah Podgorice se je istočasno zbralo 1500 nasprotnikov in nasprotnic parade, ki so uničevali izložbe, metali kamenje in steklenice ter se spopadli s policijo. Udeleženke in udeležence parade ponosa so zaradi napadov evakuirali s policijskimi vozili, na napade nasprotnikov in nasprotnic pa je policija odgovorila s solzivcem in gumijevkami. Na koncu je bilo pridržanih 60 oseb, med katerimi je bilo kar 21 mladoletnih, ranjenih pa je bilo okoli 20 policistk in policistov.

Da parada ponosa ne bo minila povsem mirno, se je slutilo že dneve pred dogodkom, saj so se po Podgorici pojavili številni homofobni grafiti, organizatorke in organizatorji pa so prejeli tudi številne grožnje. Paradi je strogo nasprotovala in jo obsodila tudi srbska pravoslavna cerkev v Črni Gori, ki je organizatorke in organizatorje pozivala k odpovedi dogodka. Zaradi sovražno nastrojenega ozračja je policija obljubila popolno podporo in zagotovila, da bodo vsi napadi strogo sankcionirani. Svoje delo je potem, ko je do napadov prišlo, tudi učinkovito opravila.

Kljub izgredom pa je predstavnik organizatork in organizatorjev, Danijel Kalezić, v svoji izjavi povedal, da je z dogodkom zadovoljen. Po njegovih besedah od tega dogodka naprej LGBT osebe v Podgorici ne bodo več nevidne. Svoj boj nameravajo nadaljevati tako dolgo, dokler ne dosežejo popolne svobode. Z mislimi so organizatorke in organizatorji že pri drugi paradi ponosa, ki jo načrtujejo za junij prihodnje leto.

V državi, kjer ima po javnomnenjskih raziskavah 70 % državljank in državljanov homoseksualnost še vedno za bolezen, 80 % pa jih meni, da bi morali geji svojo spolno usmerjenost obdržati zase, so taki dogodki, kot je bila parada ponosa, še kako potrebni. Zato čestitamo organizatorjem in organizatorkam ter udeleženkam in udeležencem parade ponosa v Podgorici in jim želimo čim več uspeha pri nadaljnjem delovanju ter organizaciji naslednje parade ponosa.

Urška Balažic

Viri:
Dnevnik >>>
Mladina >>>
RTVSLO >>>

Written By
More from Uredništvo

Fairy Queen Garden Party

Klub Tiffany petek, 18. 7 .2014, ob 23ih Klub Tiffany vabi na...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja