Prvi glbt-filmski festival v Pekingu

kitajska1

kitajska1Pretekli teden so v Pekingu uspešno otvorili prvi gejevski in lezbični filmski festival. Pobuda za tovrsten festival je nastala že leta 2001, vendar je takrat policija preprečila izvedbo festivala. Zgodba se je ponovila tudi leta 2005, letos pa policija ni posredovala in petdnevni festival je potekal brez težav. »Družba je postala bolj sproščena in odprta v svojem razmišljanju,« pojasnjuje organizator festivala Cui Zi’en.

Navkljub temu organizatorji festivala niso oglaševali na široko. Obvestilo o festivalu so posredovali zgolj preko internetnih strani. Podobno taktiko so ubrali tudi organizatorji prvega Tedna ponosa, ki je pred desetimi dnevni potekal v Šanghaju. Večina prireditev, kot so prikazi filmov in umetniški performansi, so potekali kar v zasebnih prostorih.

Homoseksualnost je bila na Kitajskem dekriminalizirana leta 1997, leta 2001 pa črtana s seznama duševnih bolezni. Vse to je prispevalo k nastanku gejevske in lezbične subkulture – tako z odprtjem gejevskih in lezbičnih barov kot z živahno glbt-sceno v virtualnem svetu, ki pa jo občasno prekinejo vladne blokade internetnih strani.

Beri več:

Poročilo kitajskega časopisa China Daily o festivalu (v angleščini) >>>

Poročilo kitajskega časopisa China Daily o paradnem tednu v Šanghaju (v angleščini) >>>

Reportaža o življenju lezbijk v Pekingu (Narobe 4, december 2007) >>>

Written By
More from Uredništvo

Grožnje s smrtjo zaradi razkritja

Prvi outirani gej v skupinskem športu v ZDA Jason Collins, ki je...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja