Queer Zagreb išče trans osebe za fotografiranje v sklopu Trans*formacije Balkana

trans-logo

trans-logoQueer Zagreb v sklopu projekta Trans*formacija Balkana išče transspolne in transseksualne osebe, ki bi se bile pripravljene fotografirati v svojem rojstnem kraju ali kraju prebivanja. Fotograf Darko Vaupotić, ki je dosegljiv na e-naslovu vaupotic.darko@gmail.com, je pripravljen pripotovati v katerikoli kraj v Sloveniji.   

Fotografije bodo razstavljene na fotografski razstavi ob mednarodnem dnevu človekovih pravic (10. december) v sklopu Queer Zagreb Sezone na Festivalu človekovih pravic (festival Ljudskih prava) v Kinu Evropa v Zagrebu. Izdali bodo tudi brošuro z izborom fotografij in dnevniškimi zapisi oseb, katerih prehod iz pripisanega v želeni spol so spremljali v sklopu projekta.

Namen projekta Trans*formacija Balkana je s portretnimi fotografijami dokumentirati in predstaviti raznolikost trans identitet v različnih državah v regiji v primerjavi s heteronormativnim izražanjem spola večinskega prebivalstva.

Kultura in identitete transspolnih in transseksualnih oseb postajajo vedno bolj vidne tako znotraj LGBT skupnosti kot tudi v širšem javnem in medijskem prostoru. Kljub temu stigmatizacija in nezadostna informiranost (ki je primarno posledica nizke stopnje vidnosti teh kultur in identitet) še vedno predstavljata pomembno grožnjo za realizacijo kakovostnih življenjskih situacij za te osebe.

Priložnosti na Hrvaškem in v drugih državah regije so pri tem vprašanju specifične. Na eni strani so trans osebe zaradi patriarhalnega in konservativnega družbenega ozadja potisnjene na družbeno margino, po drugi strani pa se prav na Balkanu kot ena od svetovnih prestolnic za operacije prilagoditve spola izpostavlja Beograd.

Vsi, ki bi želeli sodelovati pri fotografiranju, lahko pišete fotografu Darku Vaupotiću na vaupotic.darko@gmail.com.  

Written By
More from Uredništvo

Saj bo …

David Cameron, konzervativni predsednik vlade Združenega kraljestva, je dodal svoj glas k...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja