Različna ljubezen kot bolezen

keep-calm-and-stop-homofobia-3

Po zadnjih raziskavah je Bosna in Hercegovina (BiH) država, kjer je stopnja homofobije izrazito visoka in kjer veliko ljudi meni, da je homoseksualnost bolezen, ki bi se morala zdraviti.

Raziskava, ki jo je financirala tudi Evropska unija (EU), je bila izvedena v okviru projekta Coming out! Zagovarjanje in zaščita pravic LGBT oseb pod okriljem bosansko-hercegovskega oddelka nemške fundacije Heinrich Böll. Raziskovanje, katerega cilj je bil boljše razumevanje vzrokov homofobije in diskriminacije na temelju spolne usmerjenosti, je zajelo 1010 anketirancev in anketirank.

Rezultati so pokazali, da 56,5 % vprašanih meni, da bi bilo treba homoseksualnost zdraviti, kar kaže na slabo poznavanje dejstev, med drugim tudi tega, da je bila homoseksualnost že davno odstranjena s seznama bolezni in psiholoških motenj pri Svetovni zdravstveni organizaciji. Tri četrtine anketiranih meni, da je poljubljanje istospolno usmerjenih oseb na javnih mestih nesprejemljivo. Kljub takšnim mnenjem, je 90 % vprašanih dejalo, da ne bi izvajalo fizičnega ali psihičnega nasilja nad LGBT osebami, medtem ko bi jih 75,6 % pomagalo žrtvi takšnih napadov.

Raziskava je pokazala, da je stopnja homofobije odvisna od stopnje izobrazbe in biološkega spola anketiranih. Ženske in mladi so bolj sprejemajoči do istospolno usmerjenih oseb, kot tudi prebivalci in prebivalke urbanih okolij.

Sicer LGBT skupnost v BiH deluje v globoki izolaciji. Vsak njen poskus javnega delovanja pa je bil do zdaj grobo preprečen, tudi z javnimi grožnjami z nasiljem.

V jugovzhodni sosedi Črni gori pa je raziskava Ispos Strategic Marketinga, izvedena na vzorcu tisoč anketirancev in anketirank, pokazala, kako skoraj tretjina prebivalcev in prebivalk meni, da istospolno usmerjeni niso boljši od kriminalcev in da bi jih bilo treba zaradi spolne usmerjenosti najstrože kaznovati.

Na rezultate se je tako odzval šef delegacije EU v Podgorici Mitja Drobnič in dejal, da bo morala Črna gora med pogajanji z Unijo še delati na izboljšanju spoštovanja človekovih pravic, vendar ne samo v sklopu pogajanj, temveč tudi pri dejanski obravnavi manjšin. Dodal je še, da so mišljene vse manjšine, ne le istospolno usmerjeni.

 

Vir:
Written By
More from Martin Gramc

Zakaj umirajo transspolne ženske?

Do sedaj je bilo v ZDA zabeleženih 17 umorov transspolnih žensk in...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja