Razstava My Men v Ulični galeriji

Od 8. do 25. maja je na ljubljanskih ulicah oživela skupinska razstava 7 vizualnih projektov z naslovom Ulična galerija v času epidemije. Gre za iniciativo oglaševalskega podjetja TAM-TAM, ki je skupaj z Zavarovalnico Triglav pod kuratorstvom balkonskega gibanja Fotogank oglaševalski prostor med epidemijo predal v uporabo umetnicam_kom.

Med razstavljalkami_ci izpostavljamo pripovedovalca zgodb s filmom in fotografijo Iztoka Klančarja, ki je med drugim z Legebitro vrsto let sodeloval pri nastajanju alternativnega skupnostnega fenzina Oznanila. V Ulični galeriji se na Komenskega ulici (ob RTV-ju) v Ljubljani predstavlja s serijo 13 fotografij My men.

Z besedami “Naj vam povem, kako je bilo, ko sem prvikrat poljubil moškega. Sedela sva v njegovem avtu, ki ga je parkiral na koncu blatnega kolovoza. Bilo je na vrhu hriba nad mestom, sredi noči. Trdno sem ga zagrabil za pleča, kot da ga nikoli ne nameravam izpustiti iz svojih rok. Leta in leta hrepenenj ter fantazij so izginjala in se topila v mojih mislih z vsako sekundo, ko sem visel na njemu. Nekaj let zatem sem spoznal Rada in Basa. Predstavljam vam izsek iz vizualnega dnevnika mojega življenja z njima. Dokument obeh razmerij je nastal v našem najbolj tovariškem letu, za katerega smo morda vsi trije čutili, da bo naše zadnje. Kmalu je namreč vsak od nas ubral svojo pot.” na ljubljanske ulice vabi Klančar.

Koproducent in kurator Ulične galerije v času epidemije je Fotogank, »gibanje, ki se je rodilo v iskanju navdiha v novi realnosti« in ki se tudi predstavlja s serijo fotografij:

»V seriji projekcij z balkona smo se odzvali na aktualno situacijo, ki je zajela svet ob izbruhu pandemije in uvedbi izolacije. Pričujoča razstava na plakatnih mestih pa se v luči umirjanja izrednih razmer osredotoča na dela, ki se z omenjenimi vprašanji soočajo na bolj poglobljen, premišljen in intimen način. Avtorji se poglabljajo v lastna razmišljanja, notranja občutja in projekcije prihodnosti. Plakatna mesta v urbanem okolju so se izkazala za primeren način predstavitve fotografskih del, saj v javni prostor postavljajo dela, ki jih lahko običajno vidimo le v galerijskem kontekstu. To pa je tudi ena od naših poglavitnih misij: preizkusiti nekoliko manj običajne načine predstavitve avtorske fotografije in jo hkrati z umestitvijo v javni prostor predstaviti širši publiki.«

V Ulični galeriji v času epidemije razstavljajo:

  1. Fotogank: Projekcije z balkona // Gosposvetska c. (nasproti Hotela Lev)
  2. Peter Fettich: Starting To Miss My Friends // Slovenska c. – Šestica
  3. Ana Šuligoj: Nedoločljivi // Celovška c. – podhod pri Parku Tivoli
  4. Iztok Klančar: My Men // Komenskega ul. – RTV
  5. Andrej Lamut: Mnemosis Trubarjeva c. – Hrvatski trg
  6. Nina Sotelšek: Swimming In Circles // Dunajska c. – podhod pri Gospodarskem razstavišču
  7. Bojan Mijatović: Animals And Friends // Masarykova c. (Metelkova)

Za lažji ogled razstave, ki je lep primer podjetniške družbene odgovornosti, zemljevid lokacij.

Written By
More from Uredništvo

Predstavitev knjige Grmade, parade in molk, 31.3.2015

CAFE KOLAŽ IN DRUŠTVO ŠKUC vas v torek, 31. 3. 2015 –...
Read More