Rumeni lakasti čeveljci – XIV. del

Objavljamo zgodbe iz avtobiografskega romana v nastajanju z naslovom Rumeni lakasti čeveljci avtorja Aleša Čakša.

 

Barbara

Ker je malo več spil, je Filip postajal iz ure v uro bolj drzen. Že prvi dan je opazil Španca Pabla in Italijanko Barbaro. Izgledalo je, da sta takoj vrgla oko en na drugega, Še zlasti Pablo je deloval zagret za Barbaro. Filip je začel Pabla malce provocirati in ga spraševati, ali mu je Barbara všeč. Ni zanikal, Barbari pa Filipova vprašanja niso godila, prosila je, naj neha. Bila je prijazna, celo rahlo mu je pomežiknila. Filipa je to zmedlo. Odprl ji je novo steklenico piva in ugotovil, da je lepa s svojimi dolgimi in valovitimi črnimi lasmi, prijetnim nasmeškom in z nekaj drobnimi pegicami na licih. Imela je polne rdeče ustnice. Filip se je zdrznil ob tem, da mu je Barbara všeč. Čutil je, da ji je všeč tudi on. To prav nič ni ustrezalo Pablu, v hipu pa je postala tečna tudi Sonja. Filipa je pred vsemi okrcala, naj neha piti, naj se lepše obnaša in odšla v sobo. Prišel je za njo in jo vprašal, kaj se gre, in če se ji res zdi primerno, da ga nahruli pred vsemi. Povedal je, da bo spil toliko piv, kolikor mu jih bo steklo po grlu in naj se briga zase. Ko je prišel nazaj v skupne prostore je pristopil k Barbari in jo prosil, če gresta na zrak. Privolila je. Odšla sta na velik vrt za šolo. Od tam je bil čudovit pogled na okoliške hribe, vsepovsod je mrgolelo kaktusov. Bilo je pozno popoldne, tista ura v dnevu, ko je ob lepem vremenu svetloba mešanica usihajočega se dneva in bližajočega se večera. Barbara ga je vprašala, kaj želi. Nič ni odgovoril. Narahlo jo je pobožal po licu in ji rekel, da mu je všeč. Barbara se je sramežljivo nasmehnila in odvrnila, da je tudi on njej. Spil je požirek piva in jo poljubil na usta.

Domišljavi blondinec

Spraševal se je, kaj mu je, zakaj mu je nenadoma tako zelo všeč punca. ”Saj sem vendar gej,” mu je odzvanjalo v glavi. Gej! Mu je bilo zgolj všeč dejstvo, da je bil Barbari privlačen? Poigraval se je z mislijo, ali je kot blondinec – tik pred potovanjem na Sicilijo si je Filip iz radovednosti lase pobarval na blond – tako zapeljiv, da se mu še najlepša dekleta ne morejo upreti? Potem je pomislil še enkrat in sklenil, da bi bilo to preveč samopašno razmišljanje. Seveda si je bil všeč kot blondinec z modrimi očmi. Že pred časom je spoznal, da je v njem nekaj narcisa. Zavedal se je tudi, da ni lepotec, a da ima poseben šarm, energijo, še zlasti, ko spregovori. Zvečer mu je Massimo sporočil, da bosta naslednji dan z Barbaro ostala v šoli in pripravljala kosilo za pridne “delavce” na plaži. To se mu je zdelo imenitno, komaj je čakal, da bosta sama z Barbaro.

Sonji je šla Barbara iz dneva v dan bolj na živce. Dobro je opazovala in pozneje marsikaj sama pri sebi premlevala in iskala razlage. Filip ni dolgo zdržal in je Sonji povedal, da je poljubil Barbaro. ”Kreten si, kreteeeeen,” je zavpila na Filipa in togotna odvihrala. Filip se je ob tem zabaval. Pred spanjem je razmišljal, kaj vse bi se lahko naslednji dan zgodilo z Barbaro, ko bosta nekaj ur povsem sama.

Zmeda

Po zajtrku sta z Barbaro hitro pospravila veliko mizo in si vzela slabo uro za potepanje v okolici šole, za pogovor o njunih družinah, o tem, kaj si želita v življenju. Barbara mu je bila po eni uri še bolj všeč. Navdušili so ga njena skromnost, iskrenost, prijaznost, nežnost. Preden sta začela s kuhanjem, sta morala očistiti veliko rib. Filip je imel rad morje, a je sovražil vonj rib. Ob Barbari je na to pozabil, med strganjem lusk jo je spet poljubil, po francosko. Spodaj je bil trd. Na hitro se je umaknil in čistil naprej. Postalo mu je še bolj vroče, popolnoma ga je zmedlo njegovo obnašanje. A tako kot je užival z Barbaro, že dolgo ni, z nikomer. Barbara je bila klepetava, a govorila je zanimive, prijetne reči, nikoli neumnosti. Filip sploh ni znal kuhati, a ga je Barbara spretno izkoristila za rezanje, sekljanje, umivanje zelenjave, pripravo mize. Obnašala sta se kot zaljubljenca. Filip se je nehal obremenjevati glede Barbare. Prepustil se je toku dogajanj in užival.

Pascal

Zvečer je bil Filip poln zagona. Imeli so slastno večerjo, paradižniki in kumare na Pantellerii so bili nenavadno okusni. Vzljubil je tudi pivo Peroni. Po večerji si ga je spet privoščil, po besedah Sonje občutno preveč. Prav na živce mu je že šla. Iz dneva v dan je bila manj sproščena, ves čas je nergala, se pritoževala, sploh ni uživala. Bila je ljubosumna na Filipa, ki si je dal duška. Užival je v družbi vrstnikov z vsega sveta, spogledovanju z Barbaro, v dobri hrani, zadovoljen je bil tudi, da je z delom na plaži koristen. Med kosilom je opazil, da je Sonji všeč Švicar. Bil je poseben, drugačen. Visok, mulat, z dolgimi kitkami. Filip ga je opazil, a se mu ni zdel nič posebnega. Sonjo je poleg eksotičnega videza zanimal tudi zato, ker je študiral psihologijo. Deloval je zelo inteligentno. Filip si je ob pivu zanj vzel nekaj časa. Kmalu ga je začel zanimati. Še toliko bolj, ker mu je Pascal povedal, da je gej. Filip je komaj čakal, da to pove Sonji. Med pogovorom je pozorno opazoval Pascala. Ni mu ušlo, da ga je bilo precej v hlačah. To je z lahkoto videl, Pascal je nosil precej kratke, oprijete hlače, brez spodnjic. Filip je bil vzburjen. Pascalu je na uho predlagal, da gresta nadstropje niže, do stranišč. Tam sta se začela strastno poljubljati. Filip je šel na kolena in iz hlač Pascala izvlekel trdega, temnega, debelega tiča. Potiho je zastokal in ga začel lizati. Užival je, zelo je užival. Pascalov tič je bil prekrasen. Znenada ga je Pascal pospravil v hlače in odšel. Filip ni vedel, kaj je naredil, če sploh, narobe. Naslednji dan je Pascalu med zajtrkom namignil, da ga bo po večerji čakal na stranišču. Pascala ni bilo. Filip je bil jezen. Znesel se je nad družbo, spet je preveč spil. Tudi Barbara mu je namignila, da je zadnje dni čuden in da preveč pije. Rekel ji je, naj ga pusti pri miru. Filipa je na predrzno obnašanje opozoril tudi Massimo. To je zaleglo.

Rumeni lakasti čeveljci – I. del >>>

Rumeni lakasti čeveljci – II. del >>>

Rumeni lakasti čeveljci – III. del >>>

Rumeni lakasti čeveljci – IV. del >>>

Rumeni lakasti čeveljci – V. del >>>

Rumeni lakasti čeveljci – VI. del >>>

Rumeni lakasti čeveljci – VII. del >>>

Rumeni lakasti čeveljci – VIII. del >>>

Rumeni lakasti čeveljci – IX. del >>>

Rumeni lakasti čeveljci – X. del >>>

Rumeni lakasti čeveljci – XI. del >>>

Rumeni lakasti čeveljci – XII. del >>>

Rumeni lakasti čeveljci – XIII. del >>>

_________________________________________________________________

Foto: Jure Makovec

Avtor o avtorju

Že kot majhen sem vedel, da bom pisal, najprej kot novinar, potem pa … hm, morda celo knjiga. Leta 1996 sem na FDV diplomiral iz novinarstva, čez dve leti opravil še specializacijo iz komunikologije na University of Amsterdam.

Dolga leta sem delal kot novinar in urednik na Delu, predvsem sem pisal o šolstvu, tudi za Sobotno prilogo. Leta 2008 sem odšel na Finance in začel kmalu urejati modno in lifestyle revijo TRENDI. V tem času sem zelo od blizu spoznal svet modne industrije, ki me je zanimala tako močno, da sem lani spomladi ustanovil svojo modno znamko Alessio. S TRENDI sem končal, ko sem zapustil Finance in šel na samostojno pot.

Zdaj urejam lifestyle revijo Goodlife (izhaja z Delom) in časopis H.I.M. (Večer). Vmes sem naredil prvo kostumografijo za predstavo Artemisia, Srečanje, ki bo doživela premiero leta 2021, pišem pa tudi … avtobiografski roman. Vsebina se mi zdi nadvse primerna za bralke_ce Narobe.si. Morda si bi kdo lahko z mojim pisanjem pomagal_a, si odgovoril_a na kakšno vprašanje, ki jo_ga muči, se lažje odločil_a za homoseksualnost, bil_a bolj odločen_a na poti v življenje geja ali lezbijke.

Tags from the story
Written By
More from Aleš Čakš

Rumeni lakasti čeveljci – VIII. del

Objavljamo zgodbe iz avtobiografskega romana v nastajanju z naslovom Rumeni lakasti čeveljci...
Read More