Slovaški parlament o strožji definiciji »poroke« in »zakonske zveze«

equal-marriage 330

Januarja letos je slovaška opozicijska stranka Krščansko demokratsko gibanje (KDH) podala predlog, da bi slovaški parlament razpravljal o novem amandmaju k njihovi ustavi, v skladu s katerim bi se definicija »poroke« oz. »zakonske zveze« v bodoče nanašala izključno na zvezo med moškim in žensko. Ker so predlog podprli tudi predstavniki in predstavnice levo usmerjene, vladajoče Socialno demokratske stranke (SMER) ter člani in članice vlade, se pričakuje, da bo Slovaška omenjeni amandma v kratkem tudi potrdila.

Na omenjeno novico pa se je prejšnji četrtek odzvala tudi ILGA Europe, ki je v medijskem sporočilu za javnost pozvala člane in članice slovaškega parlamenta, naj preprečijo sprejetje omenjenega amandmaja. Kot kažejo izjave vodilnih pri ILGA Europe, je treba vzroke za porast »institucionalizirane« homofobije po Evropi iskati primarno v prepričanjih verskih ekstremistov in ekstremistk, ki so se zlasti v vzhodnoevropskih državah v tranziciji uveljavili kot pomembni politični akterji in samooklicani utemeljitelji oz. nosilci demokracije.

Najbolj neposreden v tem oziru je bil Paulo Côrte-Real, eden od vodij izvršilnega odbora pri ILGA Europe, ki je ob tej priliki izjavil: »Nedavni in enako restriktivni ustavni amandmaji v Latviji, na Madžarskem in na Hrvaškem so pokazali, da jih prvenstveno podpirajo verski ekstremisti in ekstremistke ter ultra-konservativci in konservativke, ki se ne ustavijo niti pred zlorabo demokratičnih sredstev, kot so ustavni amandmaji oz. referendumi, za uresničevanje svojega omejenega, homofobičnega programa.«

Skratka, če bo slovaški parlament potrdil predlagani amandma, se bo Slovaška na ta način pridružila skupini enajstih tranzicijskih držav v vzhodni in jugovzhodni Evropi in dvema kavkaškima državama, ki so v zadnjih nekaj letih sprejele homofobične ukrepe, ki grobo kršijo temeljne človekove pravice svojim članom in članicam LGBT skupnosti. Kakorkoli že, pri tem je treba pripomniti sledeče: ne glede na to, ali bo slovaški parlament potrdil omenjeni amandma ali ne, je očitno, da bo demokratizacija v večini post-komunističnih držav glede na trenutni politični diskurz o pravicah LGBT skupnosti še dolgotrajen in za LGBT manjšino očitno boleč proces.

Kristjan Šinkec

Viri:
Written By
More from Uredništvo

Projekcija filma Daddy and Papa

Vabimo vas na projekcijo večkrat nagrajenega dokumentarnega filma Daddy & Papa in...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja